Diz ve Menisküs Hastalığı
Vücudumuzda uyluk kemiği ile bacak (ti-bia) kemiklerinin birlikte meydana getirdiği ekleme diz eklemi denir. Çok kuvvetli ve sağlam bağlardan yapılmış olmasına karşılık taşıdığı yükün fazlalığı ve çalışması esnasında uğradığı gerilimlerin çokluğu sebebi ile özellikle sporcularda önemli tehlikelerle karşılaşan bir eklemdir. Diz de dirsek gibi tek eksenli bir eklemdir.
Femur ile tibia arasında sağ ve solda iki yarım ay şeklinde menisk denen bir kıkırdak bulunur. Eklem bir kapsül ile çevrilmiş iç ve dış kapsül ligamentleri ve çapraz ligament denen bağlarla kuvvetlendirilmiştir. Diz tam açıkken bu çapraz bağlar en gergin durumda bulunurlar. Önde patella bağı denen bağ, kalçanın dört başlı kasının diz önünden geçen ve tibia’ya yapışan kirişidir. Patella denilen diz kapağı kemiği ise bu kiriş içinde yer alan susamsı (sesamoid) bir kemiktir. Bu kiriş dizin bükülme halinde iken gerilir.
Diz eklemini yapan elemanlar arasında en çok zedelenen menisk denilen yarım ay şeklindeki iç ve dış kıkırdak disklerdir. Genellikle bu kıkırdak disklerin kapsülleri yırtılır ve ince olan orta parçaları eklem içine uzanarak onu düz tutulamcyacak şekilde kenetleyebilir. Halk arasında menisküs denilen hastalık yük altında kalan dizin bükülmesi sonucu oluşan disk yırtıl-masıdır. Ağrı, şişlik ve hareketin kısıtlı olması gibi belirtileri vardır. Tedavi için istirahat, anestezi altında eklemin yerine getirilmesi, baskı bandajı faydalıdır. Yırtık fazla ise veya tekrar meydana geliyorsa, kıkırdağın ameliyatla alınması (menisküs ameliyatı) gerekebilir.
Menisküs Hastalığı ve bu hastalığın tedavisi ile ilgili olarak aşağıda bir video animasyon bulunmaktadır. Lütfen izleyin.