Diş Eti Çekilmesi Gülüşünüze Gölge Düşürmesin
Diş eti çekilmesi nedir?
Diş etleri dişlerimizi saran ve dişlerimizle arasında 1-1.5 mm aralık bulunan dokulardır. Diş ile diş eti arasında bulunan bu aralığa diş eti oluğu denilir. Dişlerimizi fırçalamadığımız da, tartar ve plak oluşumu bu oluk da başlar.
Diş temizliğine önem vermediğimizde gün içinde yediğimiz yiyecek artıkları dişlerimizin arasında kalır ve zamanla orada bakteri üretmeye sebep olur. Bakteriler diş taşlarına diş taşları da dişin altında yer oluşturarak diş eti çekilmesine neden olur.
Buna bağlı olarak diş eti kenarının dişin kök yüzeyini meydana çıkarak şekilde kök ucuna doğru konum değiştirmesine diş eti çekilmesi denir.
Diş eti çekilmesi nasıl başlar?
Diş eti çekilmesi genellikle bakımsız dişlerde meydana gelen bir hastalıktır. Bu bağlamda dişlerimizin günlük bakımını ihmal etmek diş eti çekilmesini tetikleyen en önemli unsurlar içinde yer alır. Eğer diş fırçalama alışkanlığınız yoksa diş eti çekilmesi ile karşı karşıyasınızdır demektir.
Diş eti çekilmesinin başladığını nasıl anlarız?
Sağlıklı bir diş eti, açık pembe, dişe sıkıca sarılmış,parlak ama portakal kabuğu gibi pütürlü bir yapıda bulunur. Diş etlerinizin görünümü bu şekilde ise sağlıklı bir diş etine sahipsiniz demektir.
Diş eti problemi başladığında ise diş etleriniz fırçalama sırasında kanamaya başlar ve diş etinizin bu sağlıklı görünümü yavaş yavaş kaybolur. Eğer fırçalama sırasında bir diş eti kanaması yaşıyorsanız mutlaka bir uzman doktora başvurmalısınız. Çünkü diş eti tedavisinde en önemli nokta erken teşhistir.
Diş eti çekilmesini etkileyen faktörler nelerdir?
Estetik açıdan ağız ve diş yapımızda kötü bir etki bırakan diş eti çekilmesi probleminin bir çok nedeni vardır;
*Diş fırçalama alışkanlığının olmaması,
*Yanlış diş macunu ve diş fırçası seçimi,
*Diş fırçalama sırasında diş etinin kanaması,
*Yetersiz diş eti kalınlığı ve genişliği,
*Ağız içinde bulunan köprü ve dolguların yanlış yapımı,
*Dişlerin kötü konumlanması,
*Diş çürükleri,
*Ağız kokusu,
*Sağlıksız beslenme,
-Yaşlılık, gebelik gibi hormonal dengelerin değişmesi,
*Doğum kontrol hapları, anti depresan ilaçları gibi ilaçların kullanımı,
*Sigara kullanımı,
*Genetik faktörler.
Diş eti çekilmesinden nasıl korunuruz?
Yukarıda saydığımız diş eti çekilmesine neden olan etkenlerden uzak durarak, dişlerinizin bakımına özen göstererek diş eti çekilmesine karşı korunmuş olursunuz.
Bunun dışında diğer diş hastalıklarının diş eti çekilmesine neden olduğunu unutmayarak başka diş hastalıklarına yakalanmamaya da özen göstermelisiniz.Örneğin şekerli gıdalardan uzak durun ki dişleriniz çürümesin ya da yiyecekleri çiğnerken dişlerinizi orantılı kullanın ki çene kaslarınızın yapısı bozulmasın.
Diş eti çekilmesinin tedavisi mümkün mü?
Çekilen diş etlerinin tekrar aynı konumuna dönmesi mümkün değildir bu yüzden erkenden diş eti çekilmesini durdurmak gerekir.
Diş eti çekilmesi probleminiz başlar başlamaz doktora gitmeniz bu problemi durdurmanız ve yok etmeniz anlamına gelir. Yani her hastalıkta olduğu gibi diş eti çekilmesinde de erken teşhis tedavi sürecinin olumlu geçmesi için önemlidir.
Diş hekiminizin uygulayacağı çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Henüz yeni başlayan diş eti probleminiz için antibiyotik vererek ve fırçalama teknikleri üzerinde sizi bilgilendirerek bir tedavi sürecine başlanır.
Diş eti çekilmelerindeki tedavilerde öncelikle diş eti çekilmenize neden olan sorun bulunur. Yani sorun kaynağından çözülmeye çalışılır. Çürük dişler varsa dolgu yapılır, çene yapısı bozuksa düzeltilir, dişlerdeki bakteri ve plaklar temizlenir vs. Bu uygulamalardan sonra ilaç tedavisine başlanır. İlaç tedavisi sonuç vermezse cerrahi uygulamalara geçilir.
Estetik açıdan kötü görünen diş eti çekilmelerine farklı yerlerden alınan dokular eklenerek çekilen diş etleri doldurulur.
Lazer tedavisi ile diş eti çekilmesi probleminiz yok edilebilir. Lazer periodontal dokuların iyileşmesi için en etkili yöntemdir. Mikroorganizmalar üzerindeki etkisi kanıtlanmış olan lazer diş etinde ciddi bir onarma sağlar.
Diş eti çekilmesinden sonra diş bakımı nasıl olmalıdır?
Diş eti çekilmesi tedavisine başladıktan sonra doktorunuzun önerdiği bir diş fırçası ve macunu ile dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalısınız.
Sadece diş fırçalamak yetmez. Bakteri ve plak oluşumunu tam olarak engellemek için diş ipi ve diş duşu denilen eczanelerde satılan ağızda çalkalayıp tüm dişlerinizi tamamen temizlemeye yarayan diş temizleme ürünlerinden de kullanmalısınız.
Sağlıklı bir gülüş için dişlerinizin günlük bakımına özen göstermelisiniz.
Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…