Dikkat Hepatit Bulaşmasın
Hepatit B Nedir?
Hepatit B, virüs, bakteri ve çeşitli hastalıklar gibi mikroorganizmaların karaciğer üzerinde olumsuz hasarlara yol açıp, karaciğerin bu durumlar karşısında görevini yapmasına engel olmaktadır. Bilindiği gibi karaciğer, sindirimde, enerji üretiminde, vücut kan şekerini ayarlanmasında ve özellikle vücuttaki zehirli maddeleri yok etme ve bunlar gibi daha birçok önemli işlevlerine yerine getiren bir organdır.
Hepatit B hastalığı karaciğer açısından önemli bir hastalıktır. Çünkü hepatit B virüsü direk olarak karaciğere yerleşir ve karaciğerin sahip olduğu özellik hücrelerini yok ederek iltihapların meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu iltihapların bazıları geçici olurken bazı iltihaplar ise kronik yani kalıcı denilen enfeksiyonu meydana getirmektedir. Aslında hepatit B tam olarak bu duruma denilmektedir.
Hepatit B hastalığının kendiliğinden iyileşme gösterebilir. Kişi üzerinde hiçbir belirti vermeden yaklaşık 2 ay içerisinden kendisini ortadan kaldırır ya da kalıcı yani kronikleşme göstererek sarılık, siroz, karaciğer kanseri gibi farklı hastalıklara yol açabilmektedir.
Hepatit B, 6 aydan daha uzun süren kişilerde kronikleşme gösterdiği görülür. Dünya üzerinde ki yaşayan kişilerin yaklaşık 2 milyarı kadarı Hepatit B hastalığına yakalanmış ve yaklaşık 300 milyon kişinin Hepatit B virüsünü taşıyıcısı halindedir.
Çocuklarda kronikleşme oranı %70-75’lere varan bir durumdur. Yeni doğan bebeklerde ise kronikleşme oranı daha yüksektir. Yaklaşık %85-90’ları bulan bir oranla bebeklerde Hepatit B kronikleşme gösterebilir. Yetişkinlerde ise bu oranların tam tersi daha azdır. %10-15 bir oranlı kronikleşme gösterebilir. Kendi ülkemizde ise yapılan araştırmalar sonucu olarak her 100 insandan yaklaşık 33 kişi Hepatit B rahatsızlığını geçirmiş olarak görülmektedir.
Hepatit B’nin Belirtileri Nelerdir?
Baş ağrısı, ateş, deri üzerinden kızarıkların meydana gelmesi, mide bulantısı ve kusma, kabız olma ve halsizlik gibi birçok belirtileri vardır. Fakat bu belirtileri kendisinde gören her kişi Hepatit B hastalığına yakalanma paniğine kapılmaması gerekir. Çünkü Hepatit B hastalığının belirtileri sadece kendisine özgü belirtiler olmayıp kişinin gün içerisinde yaşayabileceği ufak belirtileri bile kapsamaktadır.
Hepatit B Hastalığı Bulaşıcı Bir Hastalık mı?
Bulaşıcı bir hastalık olma özelliğini taşımaktadır.
Hepatit B Hastalığının Bulaşma Yolları Nelerdir?
-Yeni doğmuş bir bebeğin doğum sırasında anneden bebeğe bulaşması,
-Cinsel ilişki yaşayanlar arasında,
-Enjeksiyonlar,
-Kan verme-alma,
-İyi yıkanmamış yiyecek kapları gibi birçok daha bulaşma yolları vardır.
Bunların yanı sıra tükürükle, sünnet anında, saç tıraşı olma sırasında, diş fırçası gibi gün içerisinde kullanılan ufak aletler bile Hepatit B’nin bulaşmasında etkin rol oynayabilmektedir.
Hoşça Kalın, Sağlıkla Kalın…