Depresyon Hakkında Teoriler
Psikoanalistler; depresyondaki yetişkinler için, ölüm ya da ayrılma şeklinde bir ebeveynin kaybı, ya da sevgi göstermekten uzaklaşması halinin büyük üzüntü verici olduğuna inanmaktadır. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde, bu tür bir kayıp, bir tür gecikmiş üzüntü reaksiyonunu tetikleyebilir.
Davranış terapistleri, depresyona, öğrenilmiş davranışın bir neticesi olduğu gözüyle bakmaktadır; depresif kişilerin, yetiştirilme şekli ve deneyim suretiyle hiçbir şeyi değiştiremeyeceklerini öğrenerek, denemekten vazgeçtiklerini ileri sürmektedirler.
Bilişsel teori, çoğu depresyonun, kişilerin, değersiz oldukları, dünyanın düşman olduğu, geleceğin ümitsiz, şanssızlıkların bir kader olduğu şeklindeki yanlış inançlarından kaynaklandığını ileri sürmektedir.
Semptomlar
Bir majör depresyon dönemi, birkaç hafta ila birkaç yıl sürebilir. Şiddetli depresyondaki kişiler, avutulamaz perişanlık, ümitsizlik, suçluluk, ve değersizlik duygusu yaşarlar. Gelecek için ümitleri yoktur ve ölüm ve intihar üstüne çok düşünürler. Bazen, mezar günahları için cezalandırılacakları ya da tedavisi olmayan bir hastalıktan ölecekleri gibi, psikotik sabuklamalar (aldanma, yanılma) yaratırlar.
Depresif kişiler bazen, insan ilişkilerinden kendini çeker, yaşama olan tüm ilgilerini kaybeder, ve keyif alma becerilerini kaybederler. Depresyonlu kişiler, sinirli, huysuz, aksi olabilir ve konsantre olmakta veya küçük kararlar vermekte dahi zorluk çekebilir, aynı bazı fikirleri kafalarının içinde defalarca döndürebilirler. Depresyonun sebep olduğu eylemde bulunma yetersizliği nedeniyle demoralize olabilir ya da kendilerini suçlu hissedebilirler. Bu suretle, depresyonun artmasına sebep olan bir kısır döngüye girebilirler.
Majör depresyonu olan kişilerin yarısında ve en şiddetli şekilde depresif olanların yüzde 90’ında, fiziksel semptomlar (belirtiler) vardır. Bunların en yaygın olarak görülenleri; (her ne kadar bazılarında aşırı iştah görülse de) iştah kaybı, (her ne kadar bazılarında aşırı uyku eğilimi olsa da) uykusuzluk, sırt ağrısı, baş ağrısı, mide sorunları, kabızlık ve yorgunluktur.
Majör depresyonu olan kişilerin yüzde 15’inde, psikotik semptomlar – genellikle sabuklama (örneğin polis tarafından izlendiği şeklinde mantıksız düşünceler) vardır. Ama ayrıca bazen, sanrı (halüsinasyon) veya tutarsız düşünme de görülür. Sabuklamalar genellikle, imge yoksunluk, fiziksel hastalık veya günah işlemiş olma şeklindedir.
Ajitasyon, kabızlık, anksiyete ve uykusuzluk; nonpsikotik depresyona oranla psikotik depresyonda daha çok görülür. Ayrıca, intihar riski de daha büyüktür.
Tedavi Seçenekleri
Eğer depresif iseniz, aile doktorunuz, bir konuşma ve ilaç ile genellikle size yardımcı olabilir. Bazı kişiler, bir zihin sağlığı profesyoneline görünmek isteyebilir. Tedavi işe yarar. İlaç ve psikoterapi, hastalığın dönemlerini kısaltabilir ve tekrarlama şansını azaltabilir.