Delirium
Delirium,beyindeki fonksiyonların organik bozukluğu olmakla birlikte şiddetli olmayan oryantasyon bozukluğu ile çok olmayan zeka değişimi, gözle görülen entelektüel fonksiyonlarda kayıp, korku duyulan kuruntular, aşırı huzursuzluk duyma ve de koma, vijilde tepkilerin kaybolmasına kadar değişebilen farklı durumları kapsamaktadır.
Görülen bu akıldaki değişimlere birçok farklı zayıf düşüren durumlar ile, salililatlar ile, hipnotikler ile, alkol ile ve de eksojen zehirler sebep olabilir.
Erişkinlere göre, çocukta enfeksiyonlara tepki şeklinde delirium daha sıklıkla görülmektedir.
İlk aşaması ilgiyi sürdürme güçlüğü, değişmeler akşam saatlerine doğru daha da net görülmektedir. Emosyonel denge kararsızlığı, huzursuz olma ile olaylar ile alakalı kavramayla sürdürmede başarısızlık belirgin olur. Zaman ile yer açısından oryantasyon bozulması, algıda illüzyonlar, anksiete ile fazlaca aktif olma görülür.
Kontrolde problemler gece artar, sebebi genelde uykuda ritim bozulmaktadır, illüzyon olanağının artması ve de metabolizmada değişim olması temeldeki vaziyeti arttırır.
Deliriumun tedavisi, temelindeki durumun tedavisidir. Gürültü yapan ve de kontrol altına alınmakta güçlük çıkaran hasta kişilerin yatışması için sedatif kullanımı eğilimine engel olunmalı, sebebi de düşük doz deliriumu çoğaltır, fazla dozu da riskli olur.