Çocuğunuzda Davranış Bozukluğunu Önleyebilirsiniz
Çocuk yetiştirmek çok büyük özveri, emek ve özen ister. Çcukların kişilikleri anne, baba ve bakıcı konumunda olan en yakınındaki kişilerin etkileriyle oluşur. Aynı şekilde çocuğa yaklaşım, tutum ve davranışlarda psikolojik durumunda etkilidir.
Elbette hiçbir ebeveyn çocuğunun sorunlu olmasını istemediğinden bilinçli yanlışlar yapmayacaktır. Ancak çocuk eğitiminde doğru bilinen yanlışlar da ne yazıkki çok fazla düzeydedir.
Siz de Psikolog Ramazan Boyacı’nın önerileriyle çocuğunuzun davranış bozukluklarını önleyebilirsiniz. Psikolog Ramazan Boyacının önerileriyle doğru yaklaşımlar için yapılması gerekenler:
– Çocuğunuzun dünyasına girmeye çaba gösterin ve onunla konuşun, dinleyin. Bu sayede duygularını keşfedebilirsiniz.
– Çocuğunuza karşı her zaman hoşgörülü ve kararlı olmalısınız.
– Her konuda “neden” yerine “ne” “nasıl” sorularını yöneltin. Bu sayede çocuğunuz düşünce gücünü geliştirebilir ve kendince çözüm arayışlarına girmesi de sağlanabilir.
– Çocuğunuz ile konuşurken kullandığı sözcükler sayesinde duygularını anlayabilirsiniz, duygularını önemsemelisiniz.
– Her zaman tutarlı tavır sergilemelisiniz. Aile olarak belirlediğiniz size özgü ve anlaşılabilir, değişmeyen kurallarınızı anne-baba birlikte belirleyin ve aynı yönde davranın. Her zaman “evet” dememelisiniz, “hayır” demeyi kuralınca bilmelisiniz.
– Çocuğunuzu asla başka çocuklarla kıyaslamamaya özen gösterin. Çocuğunuz sizin için özeldir ve onun özel olduğunu bilmesi gerekir. Bunu hissettirin.
– Zaman zaman sorunlar olduğunu düşünüyorsanız, sorun oluşturabilecek etkenleri bulmalısınız. Sorun oluşturan tavırların mutlaka bir sebebi vardır.
– Çocuğunuz hata yaptığında, hatasını yüzüne vurmak yerine yakınlık kurarak hatasını uygun bir konuşmayla anlamsını sağlayabilirsiniz. Böylece hatayı düzeltme şansı da verilmiş olur.
– Sevginizi davranışlarınız dışında sözcüklerle de ifade etmeyi ihmal etmeyin. Onu karşılıksız sevdiğinizi hissettirin.
– Evde herhangi bir konuda sorun olduğunda çocuğunuzun da çözüm önerilerini sunmasına izin verin, önemseyin ve dinleyin.