Bulaşıcı Hastalıkların Öncüsü Kızamık
Kızamık Nedir?
Kızamık ilkbahar aylarının başları ile kış aylarının sonu arasında görülen virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Kişinin derisinde dökülmeler meydana getirir ve bu dönemde ateşi yüksek seyir eden bulaşma riski bulunan bir hastalıktır.
Kızamık hastalığı, kişinin bedenen oldukça yorgun hissetmesine neden olur. Ayrıca ateşi yüksek seviyelere kadar görülebilmektedir.
Tehlikeli bir hastalık olan kızamık, düşük bir ihtimalde olsa gırtlak, akciğer, orta kulak iltihaplanmasına ve ishale sebep olabilir. İlerlemiş bir kızamık hastalığı ölüme bile neden olabilmektedir. Ayrıca bebeklerde ve hamile bayanlarda tehlikesi daha büyüktür.
Kızamık Nasıl Bulaşır?
Kızamığın ortaya çıkmasına neden olan mikroplar, kişinin burun ve ağız boşluğunda yerini alır. Tam bu dönemde salgınlık göstererek başka kişilere bulaşır. Bu bulaşma ortam içerisinde hapşırma, konuşma, öksürme gibi ağızdan çıkan tükürüklerin saçılmasıyla oluşur. Tükürük yolu ile çıkan bu virüsler ortamda yaklaşık 2 saat canlılık gösterebilmektedir. Bu süreç tam olarak kişinin derisindeki dökülmelerin meydana gelmesi ile başlar ve o dönemde salgınlık boy göstermektedir.
Kızamık, halk arasında çocukluk zamanlarının hastalığı olarak görülür. Fakat çocukluk yaşlarında kızamık hastalığı geçirmeyen kişilerin erişkin dönemlerinde kızamık hastalığına yakalanma riski vardır. Bir kez dahi olsun kızamık hastalığı geçirmiş bir kişi bir daha bu hastalığa yakalanmamaktadır. Nedeni ise kişinin bünyesi mikroplara karşı bağımlılık kazanmış olup tekrarlaması imkansız denecek kadar azdır.
Kızamık Nasıl Meydana Gelir?
Burun ve ağız boşluğuna yerleşen mikropların zamanla çoğalması ile vücut yayılma gösterir. Daha sonra mikropların kana karışması ile belirtiler yavaş yavaş kendini gösterir. Bu zaman dilimi ortalama 10 gün içerisinde gerçekleşir.
Hastalığın başladığı tarihten itibaren yaklaşık 15 gün sonra derideki dökülmeler ile mikroplar da azalma görülerek bulaşma riski en asgari seviyeye inmektedir.
Kızamığın Tedavileri Nelerdir?
Kızamık hastalığına özel herhangi bir oluşturulmuş ilaç bulunmamaktadır. Bu dönemde ağrı kesici, ateş düşürücü gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca kızamığın neden olduğu öksürük var ise öksürük şurupları kullanılmaktadır. Tedavisinde ilk güdülen amaç, kızamık ile meydana gelen rahatsızlıkları ortadan kaldırmaktır.
Kızamığa yakalanmış kişinin evde tedavisi oldukça önemli bir durumdur. Kalmış olduğu odanın gün ışığı görmesi ve havalandırılması gerekmektedir. Kalmış olduğu ortam sıcaklığı ortalama 18-23 derece aralarında olmalıdır.
Beslenme olarak C vitamini içeren meyve suları önemlidir. Bunun yanı sıra süt ürünleri, et suyu gibi ürünlerde tüketmelidir. Yani genel olarak sıvı besinler alınmalıdır. Bunun amacı sindirimi kolaylaştırmaktır.
Kızamıktan Nasıl Korunulur?
Her insanın bildiği gibi kızamık aşıları vardır. Bu aşı cilt altına enjeksiyon yardımı ile enjekte edilir. Daha önceleri kızamık hastalığı geçirmemiş kişilere hekim danışmanlığı altında genel olarak iki doz halinde yapılır. Bu aşı 12 ile 15 aylıkken yapılmaktadır. İkinci doz ise 4 ile 6 yaşları arasında yapılmaktadır. Bu uygulamalar sonra kızamık hastalığına yakalanma riski hiç yok denecek kadar azdır.
Kızamık aşısı hamilelik döneminde kesinlikle uygulanmamaktadır.
Hoşça Kalın, Sağlıkla Kalın…