Böbreğiniz mi Sancılanıyor Dikkat Taş Olabilir
Aniden başlayan sancılar, idrara çıkarken duyulan sızlanmalar böbreklerinizde bir sorun olduğunun habercisi olabilir. Ne yazık ki böbreklerimizde oluşan taşlar tüm bu sıkıntıların sebebidir.
Çoğunlukla erkeklerde görülen böbrek taşı rahatsızlığı oldukça ciddi bir problemdir.Böbreklerde gerçekleşen bu taş oluşma sistemine “ürolitiyazis” denilmektedir. Günümüzde böbrek taşı oluşumun genetik olduğu da bilinmektedir.
Böbrek Taşı Nasıl Meydana Gelir?
İdrarda belirli maddeleri çok fazla seviyede bulunması ve bu maddelerin böbrek üzerinde çökerek birikmesinden meydana gelir.
Böbrek içerisinde birikmiş olan bu maddeler zamanla büyüme gösterir ve böbrek taşı dediğimiz rahatsızlığı meydana getirir. Bu taşları idrar yolu ile atmak mümkündür. Fakat bazen bu taşları idrar yolu ile atmak öyle kolay değildir. Çünkü taşlar eğer idrar yolunda tıkanıklık meydana getirip, idrar yolunu kapatırsa bu durum tehlikeyi beraberinde getirir ve böbreklerde şiddetli sancılar ortaya çıkarır.
Böbrek Taşının Meydana Gelme Sebepleri Nelerdir?
* Günlük yaşantı içerisinde ki beslenme alışkanlıkları, kullanılan ilaçlar, bir takım hastalıklar gibi neden böbrek taşının oraya çıkmasında önemli rol oynayabiliyor.
* İdrar üzerinde taş oluşumuna yol açan, sistin, ürik asit, kalsiyum gibi maddelerin yüksek miktarda bulunması böbrek taşının oluşmasında etkisi gösteren önemli bir faktördür.
* Böbrek taşı düşürmüş bir kişi, ikinci bir defa böbrek taşı düşürme riski vardır. Hatta tekrar bu durumun görülme riski ise, ilk taş düşürmeyi takip eden 10 yıl içerisinde %80’lere kadar tehlikesi vardır. Gut hastalarında böbrek taşı rahatsızlığı daha fazla görülmektedir.
*Ayrıca kola gibi asitli ve alkollü içeceklerin fazla tüketilmesi de böbrek taşı oluşmasında etken rol oynamaktadır.
Böbrek Taşı Ağrı Yapar mı?
Böbrek taşının oluşturduğu ağrı kişiden kişiye değişmektedir. Kimi kişilerde ağrının şiddeti çok büyüktür ve acil müdahale gerekir. Kimilerinde ise ağrı çok hafif bir şekilde devam eder. Herhangi bir ağrısı olmayan hastalarda da böbrek taşı oluştuğu görülmektedir ve bu kişilerde taşlar tesadüfen görülmektedir.
Böbrek taşının kişi üzerinde meydana getirmiş olduğu ağrılar yaklaşık bir saate kadar sürebilmektedir. Böbrekteki taşın hareket etmesi ile kasılmaları meydana getirerek, ağrıları atağa geçirmektedir.
Böbrek Taşı Tedavisi Var mıdır?
Cerrahi yöntem böbrek taşın hastalığında genel olarak uygulanmamaktadır. Cerrahi yöntem sadece taş kırma metodudur. Bu metotla böbrekte bulunan taşlar ufak parçalara ayrılır ve hastanın idrar yolu ile atması sağlanır. Bu yöntem her böbrek taşların üzerinde uygulanamaz.
Diğer bir tedavi yöntemi olan üreteroskopi ise idrar kanalına girilerek tıkanıklığa neden olan taşın çıkarılması ile yapılır.
Taş düşüren bir hasta hekimi tarafından bir yıl kadar kontrolleri sağlanır. Bunun nedeni ise taşın tekrarlama riskinin fazla olmasıdır.
Tedavi sonrası taşın tekrar oluşumunu engellemek için tuz tüketiminizi azaltmalı, bol su tüketmelisiniz. Hatta limonlu su içerek böbrek taşı oluşumunun önüne geçmiş olursunuz.
Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…