Biberiye
Özellikleri:
♦ Ortalama 1-2 metre boyunda olan bu bitki, ılıman iklim bölgelerinde yetişir.
♦ Makilerde ve kuru yamaçlarda rastlanır.
Faydaları:
* Esansı serinletici etki yapar.
* Vücuda zindelik ve kuvvet verir.
* Kan dolaşımını hızlandırır.
* Tansiyonu ayarlar.
* Nekahet dönemindeki hastalar için tavsiye edilir.
* İştahı açar. İdrarı söktürür.
* Barsak gazlarını giderir ama kabız yapıcı etkiye de sahiptir.
* Küçük yaraların iyileşmesini sağlar.
* Romatizmal ağrıları dindirir.
* Nikris hastalığının tedavisinde kullanılır.
Başka Bir Kaynaktan:
Hazımsızlık, kansızlık, baş dönmesi için birebirdir biberiye.
Diğer Adları: Halk arasında hasalban, kuşdili gibi adları vardır. Botanik ve Kimyasal Özellikleri: Drog, Rosmarinus officinalis (Labiatae) bitkisinin yapraklarıdır. Bitkinin yapraklan iğne şeklinde olup, 1-3 cm.
uzunluğunda, 3-4 mm. genişliğinde; açık yeşil renkli ve tüysüzdür. Bu yaprakların kokusu baharlı olup tadı aromatik ve acıdır. Biberiye bitkisi, Akdeniz kıyılarında, Balkanlarda, İspanya, Portekiz ve daha az olarak da Mısır, Lübnan ve Türkiye’de bulunur. Türkiye’de de hem yapraklar, hem de yağ aklarlarda satılmaktadır.
Kullanılışı: Biberiye, yaprakları tonik, idrar söktürücü, spazm giderici, sindirim sistemi uyarıcısı olarak kullanılır. Biberiye bitkisi, yüzyıllardan beri bu gayeler için kullanılır. Ayrıca dışardan cerahatli yaraların tedavisinde kullanılır. Biberiye yağından ise tonik, idrar arttırıcı, ağrı dindirici, iltihabı giderici, midevi,
saçları gürleştirici, romatizma giderici olarak yararlanılır. Ayrıca biberiye uçucu yağı besinleri koruyucu olarak antioksiden gaye ile besinlere konur. Bu arada yağ, deodorant ve astrenjan olarak kolonyalara ve bazı kozmetik losyonlara eklenir. Biberiye yaprağı Türkiye’de de geleneksel tedavilerde yüzyıllardır kullanılır. XVII. yüzyılda Salih bin Nasrullah “Kalbe, ciğere, dimağa, mideye kuvvet verir. Soluğa iyi gelir, gaz gidericidir,” diye yazmaktadır. Orta çağlarda aynı gayeler için kullanıldı. Yine ortaçağlarda vebaya karşı koruyucu bir madde olarak bilinirdi. Fransız hastanelerinde bu hastalığın yayılmasını önleyici olarak kullanıldı.
Biberiye Kürleri:
1) Hazımsızlık, kansızlık, çarpıntı ve baş dönmesine karşı ve safra söktürücü olarak 20 gr. biberiye yaprağı 1 İt. suda haşlanır ve akşamları bir bardak içilir.
2) Haşlanmış su ile yaralar yıkanır, burkulan yerler ovulur.
3) Biberiye çiçekleri beyaz şarapta kaynatılır ve elde edilen losyon ile yüz temizlenir, suda haşlanır ve yağlı saçlar temizlenir.
4) 8-10 damla biberiye yağı banyo suyuna konur ve bu suda 10 dakika kadar kalınır. Böylece gevşetici bir etki yapar.
5) Ağız ve dişeti enfeksiyonlarının tedavisi için 3-4 damla biberiye yağı bir bardak suya eklenir ve sonra ağız bu solüsyonla gargara yapılır.
Tıptaki Yeri: Modern tıptaki araştırmalara göre droğun bileşiminde bulunan uçucu yağ, uyarıcı ve midevi etki yapmaktadır.