Besinlerin Seçimi-2
Etler – Rejim yaparken, protein oranı yüksek olan etlerin önemli miktarda tüketilmesi önerilir. Ama bir süreden beri beslenme uzmanları, etlerin yüzde 20 oranında proteinin yanı sıra yüzde 10-20 oranında “gizli” yağ içerdiklerine de dikkati çekmektedir. Dolayısıyla günlük et tüketimi de denetim allında tutulmalıdır. Etteki yağların önceden alınmasına özen gösterilmelidir.
Sakatat – Şişman kişilerin beslenmesinden karaciğer, dil, böbrek, beyin ve işkembeyi çıkarmak gereksizdir. Yapılan incelemeler kanda ürik asit miktarı ve lipoproteinlerin (yağ ve proteinden oluşmuş moleküller) arttığını göstermiyorsa, bu yiyecekler tüketilebilir. Sakatat protein içeriği oldukça yüksek (yüzde 18-20), buna karşılık yağ oram az (yüzde 2-6), kolesterol düzeyi yüksek (ortalama 100 gr’de 350 nıg, beyin için 100 gr’de 1.800 mg’dir) ve pürinli madde miktarı oldukça yüksek bir besindir. Kolesterol düzeyi göz önünde tutulmak kaydıyla, çok az yağla pişirilerek tüketilebilirler.
Şarküteri ürünleri – Salam, sosis, sucuk ve öbür şarküteri ürünlerinden mutlaka kaçınmak gerekir. Çünkü bunların yağ içeriği oldukça yüksektir (yüzde 20-70). Yağsız pastırma ancak çok az miktarlarda tüketilebilir.
Av hayvanları – Bunlar yağ oranı en düşük etlerdir. Yağ oranı tavşan etinde yüzde 2, keklik etinde yüzde 1,5, sülün etinde yüzde 2 ve ördekte yüzde 4’tür. Az yağla pişirme koşuluyla, av etlerinin hiçbir sakıncası yoktur.
Kümes hayvanları – Tavuk, hindi ve kaz gibi kümes hayvanlarında yağın büyük bölümü deride bulunur. Bu hayvanların etleri derisiz olarak yendiğinde yağsız et (yüzde 7-10) grubuna girer.
Yumurta – Yumurta yüzde 13 oranında, yani ete göre daha az protein içerir. Ama yüzde 12 oranında yağ da içerdiğinden tüketimi kısıtlanmalıdır. Ayrıca yağda yüksek oranda (100 gr’de 270 mg) kolesterol bulunur. Bu da kolesterol fazlası olan kişiler için sakınca yaratır.
Balıklar – Balıklar genellikle yüzde 10 oranında yağ içerir. Balık etinde yağ oranının düşük olmasının yanı sıra çok çift bağlı doymamış yağ asitleri de önemli bir yer tutar.
Örneğin sardalye balığının yağları yüzde 25 oranında doymuş yağ asiti, buna karşılık yüzde 25 oranında da çok çift bağlı doymamış yağ asitleri içerir. Bu da kanda lipit düzeyi yüksek şişman kişilere önemli bir yarar sağlar.