tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Bell Palsy

Facial palsy olarak da adlandırılan beli palsy, yüz kaslarına tedarikte bulunan sinirin hasar gördüğü bir hastalıktır. Bu hastalıkta, yüzün bir yanı, kısmen ya da tamamen felç olur. İltihaplanma yüz sinirine zarar verir ve bu zarar sinirin itki iletme yeterliliğini engeller. Bu sinir ayrıca bazı tat duyularını ve kulak zarındaki kası da kontrol eder ve yüksek seslerde, buradaki titreşimi azaltır.

Bu hastalığın sebebi belirsizdir. Ama ağız ve üreme organlarında herpes enfeksiyonuna sebep olan virüsten dolayı oluşuyor olabilir. Takriben 70 kişiden l’ini etkiler ve bir ömür içinde tekrar oluşmaz.

Semptomlar

Semptomlar, bazen kulağın arkasında bir ya da iki gün süren ağrıyı takiben, aniden ortaya çıkar.
Bell palsy hastalığına yakalanan kişilerin takriben yüzde 50’si 48 saat içinde diğerleri de 5 gün içinde, kısmi ya da tam yüz felci olurlar. Ağzın köşesin­deki düşme, derideki çizgi ve katların düzleşmesi, ve gözkapağını kapayamama; semptomlardır.

Ayrıca alt göz kapağı sarkabilir ve bu, gözyaşlarının yanağa dökülme­sine sebep olabilir. Felç, dişler ve dudaklar arasında yiyecek birikmesine sebep olabilir ve ağzın kenarından salya, damla damla akabilir. Etkilenen bölümde, bir uyuşukluk meydana gelir; bu bazen ağrıya sebep olur. Ama his tamamen kaybolmaz. Bazı kişiler, yüksek sese karşı ağrılı bir şekilde hassaslaşabilir.

Tedavi Seçenekleri

Bell palsy hastalığınızın olduğundan şüpheleniyor­sanız, olabildiği kadar çabuk bir şekilde doktorunuza görünmeniz önemlidir. Doktorunuz ya da bir nöroloji uzmanı, bir felç  geçiriyor olmadığınızdan emin olmak için sizi muayene etmelidir.

Buna ilave olarak, sinir şişmesini azaltmak ve ağrıyı rahatlatmak için, semptomların ilk haftası boyunca, bir corticosteroid  olan prednisone verilebilir. Prednisone, semptomları derhal geri çeviremez. Ama ağrının ve felcin şiddetini ve iyileşme zamanını azaltabilir.

Bell palsy hastalığına yakalanan kişilerin takriben yüzde 80’i, birkaç hafta içinde iyileşmeye başlar birkaç ay içinde tüm fonksiyonlarını geri kazanır. Eğer gözünüzü tam olarak kapatamıyorsanız, doktorunuz, göz kuruluğu ve enfeksiyonu önlemek üzere, bir göz merhemi ve örtü tavsiye edebilir.

Bazı kişilerde, sinirdeki yaralanma şiddetlidir ve sinir lifleri geri dönüşü olmayacak şekilde hasar görür. Eşit olmayan yüz kasla­rını düzeltmek üzere, kimi durumda estetik ameliyat uygulanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular