Babam Pankreas Kanseri. Nasıl Beslenmesi Gerekir?
Soru: Babam (53) 5 ay önce karın ve sırt ağrısıyla doktora gitti. Pankreasın gövde kuyruk kısmında 3-4 santim tümör tespit edildi. 1.5 ay önce ameliyat oldu ve pankreasının yarısı alındı. Şu anda kemoterapi görüyor. Kanser vücudunun başka bir yerine yayılmamış. Tedavi ve beslenme konusunda önerileriniz nelerdir? Bu hastalıktan kurtulma şansı nedir? GÖZDE
Prof.Dr.Erkan TOPUZ: Pankreas, sindirim enzimlerini salgılayan bir organ. Ayrıca kan şekerini düzenlemek, ünsilün hormonunu salgılamak gibi çok önemli bir rolü var. Pankreas kanserinin en önemli sebeplerinden biri alkol kullanımı. Hayvansal yağlar, kırmızı etten zengin beslenme, şişmanlık hastalığın oluşumunda etkili olabiliyor. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülüyor. Özellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Son araştırmalar, çok pişmiş, neredeyse yanmış et tüketmenin pankreas kanseri riskini artırdığını gösteriyor. 62 bin kişi üzerinde 9 yıl boyunca yapılan çalışmada eti çok pişmiş tercih edenlerin pankreas kanserine yakalanma riskinin, daha az pişmiş sevenlere ya da hiç et yemeyenlere göre yüzde 60 fazla olduğu belirlenmiş. Bu nedenle eti ızgarada ya da tavada pişirirken ısının azaltılması ya da yanmış parçaların ayrılması gerekiyor. Hastalık erken dönemde belirti vermiyor. Fark edildiği anda genellikle ileri evrelerde oluyor. Bazen şu şikayetlere sebep olabiliyor:
– Bel ağrısı,
– Kuşak tarzında karın ağrısı,
– İştahsızlık,
– Sarılık,
– Kilo kaybı,
Pankreasın etrafında koruyucu bir kapsül olmadığı için tümör etraftaki organlara çabuk sıçrayabiliyor. En çok karaciğere metastaz yapıyor. Çok erken dönemde yakalanır ve ameliyatla çıkılırsa şifa şansı var. Heri evrelerde iyi bir tedaviyle uzun yaşama şansı olabilir. Pankreas kanserinde kemoterapi ve radyoterapi de devreye girebilir. Kilo kaybına mani olmak gerekir. Babanıza beslenme konusunda önerilerim şunlar:
– Pankreas enzimleri eksikliğine bağlı olarak ishal sorunuyla sık karşılaşabilirsiniz, ishal vücutta
elektrolit dengesini bozarak kilo kaybına yol açar. ishalden korunmak için yağlı gıdalardan uzak durun.
Bağırsak florasını düzenlemek için her gün l avuç yaban mersini yiyin.
– Rafine şekerlerden uzak durun. Diyabetiniz yoksa günde l tatlı kaşığı bal ya da l çorba kaşığı kara üzüm pekmezi tüketebilirsiniz.
– Rezene, anason, tarçın ve limon kabuğu karışımı çayını günde 2 kez tüketin. Bu çay sindirime yardımcı olur. Papatya, tarçın, limon karışımı çayı da içebilirsiniz.
– Kilo kaybına mani olmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bol miktarda hurma, kara kayısı, kara üzüm ve kara erik yiyin.
– Sindirimi normal hale getirmek ve kansızlığa mani olmak için pazı, ıspanak, maydanoz gibi demir bakımından kişiyi güçlü tutan gıdaları bol tüketin.
– Günde 1-2 bardak domates suyu için.
– Bol bol yoğurt yiyin.
– istediğiniz kadar haşlanmış yumurta beyazı yiyin, sarısını haftada 2-3 kere tüketin.
– Beyaz peynir, çökelek ve keçi peyniri de protein ihtiyacınızı karşılayacaktır.
– Günde l çorba kaşığı çörek otu ya da dereotu tohumu yiyin.
– Bütün sebze ve meyveleri kesinlikle sirkeli suda beklettikten sonra tüketin.
– Pankreas kanserinde en büyük tehlike sarılıktır. Kısa aralıklarla biluribin (sarılık testi) kontrolü yaptırın. Sarılık çıkarsa mutlaka stentle sorun giderilmeli: Aksi taktirde kemoterapiye devam edilmez.
– Takviye olarak shark liver oil (köpek balığı karaciğer yağı kapsülü), Ko enzim Q10, coriolus versicolor mantarı hapı, milk thistle (devedikeni sütü kapsülü), dandelion (karahindiba hapı), burdock (dulavrat otu tableti), gerektiğinde yüksek dozda C vitamini alabilirsiniz. Ancak bu destekleri mutlaka doktora sorarak dönüşümlü kullanmakta yarar var.