Ayak Burkulması Diyip Geçmeyin
Günlük yaşamın temposunda, koşuşturmaca içinde hareket ederken pek çoğumuuzn başına gelen ayak burkulması aslında önemsenmesi gereken bir durumdur. Hele ki ayak bileği bir kaç kez burkulduktan sonra artık kronik bir burkulmaya dönüştüyse mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Ayak burkulması neden olur? Ayak burkulması zeminlerin düzgün olmayışından dolayı ayak bileğimizin içe doğru burkulması sonucu oluşur. Ayak burkulması spor yapanlarda özellikle futbol oynayanlarda, kadınlarda ise daha çok yüksek topuklu ayakkabılar üzerinde denge sağlayamamaktan ya da topuğun bir yere takılıp bileği burkmasından kaynaklanır. Ancak şunu da bilmek gerekir ki bazen düz yolda düz bir ayakkabı içinde de ayağımız burkulabilir.
Ayağım burkulduğunda ne yapmalıyım? Çoğumuzun bildiği gibi burkulmanın ilk tedavisi soğuk kompleks uygulamaktır. Burkulan yere buz koymak oraya giden kan akışını yavaşlatacak ve böylece orada sıvı birikimi oluşumunu engelleyerek ağrınızı hafifletecektir. Bunun dışında ayağınızı bir bandajla sarıp yüksek bir yere koymanızda etkili oalcaktır. Eğer çok ciddi bir burkulma geçirdiniz ve ağrınız çok şiddetli ise hemen bir hastaneye gitmeniz gerekir. Çünkü bazı burkulmaların tedavisi alçı bile gerektirebilir yani uzun bir tedavi gerekebilir ki bunu siz yapamazsınız.
Ayak burkulmasının zararı nedir? Sıradan bir kaza gibi görünen ayak burkulması geride çok ciddi problemler bırakabilir. Tıpta osteokondrit adı verilen burkulma sonucu ayak bileğinin kıkırdak dokusunun zedelenmesi ile meydana gelen bir durum ortaya çıkabilir. Kıkırdak dokunun zedelenmesi beraberinde ödem oluşumunu getirir. Zedelenen kıkırdak doku bazı hastalarda tamamen yok olur ve kemik ortaya çıkar. Kıkırdak dokunun tamamen yok olması demek kemiklerde kirençlenme başlamasının sinyalerini yanıyor demektir. Burkulmaya bağlı bir ayak bileği kirençlenmesi meydana gelirse eğer işte o andan itibaren ağrılarınız artık kalıcıdır.
Burkulmamın sorun oluşturacağını nasıl anlarım? Burkulmanızın akut dönemi yani iyileşme süresi geçtiği halde hala ayağınız ağrıyorsa, ayağınızın üzerine basmakta sorun yaşıyorsanız, uzun yürüyüşlerde ağrılarınız baş gösteriyorsa osteokondrit olma riskiniz var demektir. Bunu onaylatmak ve geç kalmadan tedaviye başlamak için hemen bir uzaman gidip MR yoluyla bileğinizde ki sorunu teşhis etmeniz gerekir.
Ostokondrit sorununun tedavisi mümkün mü? Sürekli çözüm üreten uzmanlar son çalışmalarında ostokondrit tedavisi için hastalarının kendi kanlarından hazırladıkları ve tedavi yöntemine Platelet Rich Plasma adını verdikleri bir yöntem geliştirdiler. Trambositten zengin plazma olarak bilinen bu yöntemin ismine çok takılmamakla birlikte bizim için önemli olan bu yöntemin ayak bileğindeki hasar gören kıkırdak dokuyu iyileştiriyor olmasıdır. Kısaca PRP olarak adlandıracağımız bu yöntem ile hastanın kendi kanında bulunan trombosit adı verilen hücrelerin yoğunlaştırılmasıdır. Yoğunlaştırılan bu hücre ile hasar gören kıkırdağın dökülmesini önlemek için doku beslenir ve böylece olası bir ayak bileği kireçlenmesi önlenmiş olur. PRP ayak bileği eklemine, ayak bileğinde zedelenmiş bağlara uygulanır. Bu yöntem sayesinde hasar almış kıkırdak dokunun dökülmesi engellendiği gibi doku güçlendirilerek dokunun iyileşme sürecine hız katılmış olur.
Tedavi sonrası ostokondrit tekrarlar mı? Tedavi sonrasında öncelikle verilen egzersizleri eksiksiz uygulamalı ve ayak bileğinizi ikinci kez burkmamaya özen göstermelisiniz. Ayağınızı ikinci kez burkmanız demek sizi ciddi bir ayak bileği sorununa sürükleyebilir ve bileğinizin iyileşmesi için cerrahi müdahaleye maruz kalabilirsiniz. Bu nedenle ayağınızı burkmamaya çok dikkat etmelisiniz. Ayak burkulması herkesin başına gelebilir ancak ayağınızı burktuktan sonra önemsiz gibi düşünmeyip gereken işlemleri yapmalı (buz koymak gibi) uzun süren ağrılarınız için geç kalmadan mutlaka bir uzmana görünmelisiniz. Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…