Ateşli Romatizma
Ateşli romatizma, vücudun bağ dokusuna, özellikle kalp, eklem, deri ve bazen de beyin dokularına, saldıran enflamatuar (iltihaplı) bir hastalıktır.
Esas itibariyle kalp, en azından geçici olarak, her zaman etkilenir. Kalp kapakçıklarında, streptokok boğaz ağrısı ya da kızıl gibi tedavi edilmeyen bir streptokok enfeksiyondan sonra kalıcı hasar (romatik kalp hastalığı) gelişebilir.Bağışıklık sisteminin streptokoksik bakterilere gösterdiği reaksiyonun, bağışıklık sisteminin, diğer otoimmün hastalıklarda olduğu gibi, kalbe ve diğer organlara hasar vermesine neden olduğu düşünülür.
Ateşli romatizma, daha küçük çocukların ve yetişkinlerin de etkilenebilmesine rağmen, genellikle 5 ila 15 yaş arasındaki çocukları etkiler.
Son 50 yılda, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve diğer gelişmiş uluslarda, ateşli romatizma nadirleşmiştir çünkü ateşli romatizmaya neden olan streptokoksik bakteri türleri çok daha az yaygındır.Ancak, gelişmekte olan uluslarda, ateşli romatizma halen yaygın ve ciddi bir sorundur. Bir kişide ateşli romatizma geliştiğinde, bu kişi ateşli romatizmayı takip eden enfeksiyonlarla birlikte bu hastalığa tekrar yakalanmaya karşı daha savunmasız bir hale gelir.
SEMPTOMLAR
Ateşli romatizma, stroptokoksik bir enfeksiyondan birkaç hafta sonra gelişir. Ateşli romatizmanın başlıca semptomları; hepsi her vakada görülmemekle beraber, artrit, kemiklerde küçük çıkıntılar (nodüller), ani düzensiz ve kontrol edilemeyen seğirme hareketleri, raş (döküntü) ve kalp iltihaplanmasının semptomlarıdır.
Kalp hastalıklı olduğunda bile, kalp semptomları her zaman mevcut değildir. Ancak, perikardit semptomları, kalp bloğu ve kalp yetmezliği gelişebilir. Ateşli romatizmanın bu ilk semptomları aylarca sürebilir.
Ateşli romatizma Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygınken, birçok çocuğun okulda devamsızlık yapmasına neden oluyordu. Ateşli romatizmanın bazı vakaları çok hafif olabilir; romatik kalp hastalığı olan birçok kişi; gençken ateşli romatizmayı andıran, ciddi, uzun süreli bir hastalık geçirdiklerini hatırlamamaktadırlar.
Bazı kişilerde akut ateşli romatizma, ciddi hasara neden olmadan geçer. Ancak, diğer kişilerde kalıcı kalp kapakçığı hasan meydana gelir. En yaygın olarak görülen kalp kapakçığı anormallikleri, aortik stenoz ile aoıtik yetmezlik ve mitral stenoz ile mitral yetmezliktir. Bu hastalıklar nefessiz kalmaya, çarpıntıya, göğüs ağrısına ve ani ölüme yol açabilir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Ateşli romatizma teşhisi genellikle semptomlarınız ve fiziksel bir muayene ile konulur. Streptokoksik enfeksiyonu belirlemek için yapılan bir kan testi teşhiste yardımcı olabilir.
Ateşli romatizma semptom¬larının başlıca tedavisi, sıklıkla aspirin olmak üzere iltihap önleyici (antienflamatuar) ilaçlar kullanmaktır. Şiddetli vakalarda, iltihaplanmayı azaltmak için kortikosteroid ilaçlar kullanılır.
Ateşli romatizma geliştiğinde, antibiyotikler işe yaramaz. Geçmişte ateşli romatizma geçirdiyseniz, gelecekte oluşacak streptokoksik enfeksiyonları önlemek için düzenli olarak antibiyotik kullanmanız gerekir çünkü nükseden (tekrarlayan) enfeksiyonlar başka bir ateşli romatizma atağına neden olabilir.