Antihistaminik
Alerji yapıcı madde ile karşıtı antikorun birleşmesi sonucunda bazı maddeler açığa çıkar. Bunların en önemlisi, alerjinin tipik belirtilerinden çoğuna neden olan histamindir.
Antihistaminik ilaçlar kimyasal açıdan histamine çok benzeyen maddelerdir. Histaminin etkin olduğu yerlerde bu maddeyle yanşarak onun yerini alır ve etkili olmasını Önlerler.
Antihistaminikler daha çok alerjik nezle ve konjunktivitte yararlıdır. Özellikle alerjenle (polen, toz vb) karşılaşmadan bir saat kadar önce alınırsa, belirtilerin iyice hafiflemesini sağlarlar. Ürtiker, alerjik dermatit ve böcek sokması gibi durumlarda da yararlı olan bu ilaçlar kaşıntıyı azaltma ya da giderme bakımından çok etkilidir.
Antihistaminikler alerjinin nedenine dönük köklü bir tedavi olanağı sağlamaz, yalnızca belirtilere yönelik bir tedaviye olanak verir. Histaminin serbest kalmasından kaynaklanan belirtileri, alerji olayının özüne ve nedenlerine inmeden, geçici bir süre için azaltmaya ya da ortadan kaldırmaya yararlar. Histaminin serbest kalmasından ne kadar önce alınırlarsa, o kadar çok etkili olurlar. Histaminin etkilerinin bütün şiddetiyle ortaya çıktığı anafilaktik şok ve astım krizi gibi ağır klinik tablolarda antihistammiklerin kullanılması kesinlikle sorunu çözmeye yetmez.
Normal tedavi dozlarında bile bütün antihistaminikler genellikle geçici ve hafif, ama kişiden kişiye önemli Ölçüde değişebilen yan etkilere yol açabilir. Bunların en önemlileri uyku hali, yorgunluk, reflekslerde zayıflama gibi biçimlerde ortaya çıkan yatıştırıcı etkilerdir. Dolayısıyla otomobil kullanmak gibi sürekli dikkat ve uyanıklık gerektiren durumlarda antihistaminik almak çok sakıncalı olabilir. Antirustamirıİklerin yatıştırıcı etkisi genellikle kahveyle giderilebilir.
Çok ender de olsa antihistaminikler bazen ters etki göstererek huzursuzluk, uykusuzluk ve titreme gibi belirtilerin görüldüğü bir aşın uyarılma hali yaratabilir. Ama daha sık görülen yan etkileri bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızbklan ve ağız kuruluğu, cinsel etkinliğin azalması gibi çeşitli belirtilerdir. Son olarak antihistaminiklerin hastada duyarlılık yaratabildiği de belirtilmelidir. Bu durumda ortaya çıkan astım ve ürtiker gibi alerjik sorunlar ilacın kesilmesiyle kaybolur.