Anksiyete – Bunaltı ve Kaygı
Anksiyete ve stres insanların yaşamlarını devam ettirmeleri ve tehlikeli durumlardan korunmaları açısından oldukça önemlidir. Anksiyete kaygı veya bunaltı olarak tarif edilebilir. Anksiyeteli kişi, sıkıntılı ve heyecanlıdır, aniden kötü bir haber alacakmış gibi ya da kötü bir şey olacakmış gibi hissedebilir. Bu ruhsal belirtilere çarpıntı, nefes darlığı, terleme, titreme gibi bedensel belirtiler de eşlik edebilir. Sağlıklı kişilerde yaşanan korku ve kaygının nedeni bellidir. Hastalık durumunda ise, nedensiz yere korku ve kaygı duyulur.
Hastalık düzeyinde kaygı tek başına olabilir; bu durum anksiyete bozukluğu olarak adlandırılır. Bu duruma depresyon, alkoilü-madde bağımlılığı, tiroid bezi hastalıkları gibi çeşitli bedensel ve ruhsal hastalıklar da eşlik edebilir. Anksiyete bozuklukları benlik algısında gerileme, sosyal izolasyon, sosyal işlevlerde yetersizlik ve akademik başarısızlıklarla birlikte ortaya çıkar. Çocuklarda sıklıkla baş ağrısı, karın ağrısı ve bağırsak sendromu gibi fiziksel belirtiler görülür. Anksiyetenin kısa vadeli belirtileri arasında ağız kuruluğu, avuç içlerinin terlemesi, hızlı nabız atışı ve yürek çarpıntısı yer almaktadır. Uzun vadeli belirtiler, anksiyete hastasına ciddi rahatsızlıklar verir. Bu rahatsızlıkların arasında nefes darlığı, baş ağrısı, yorgunluk, karın ağrısı, ishal, uykusuzluk ve iştah kaybı yer almaktadır. Çocuğunuzda bu belirtileri gözlemliyorsanız, hemen bir uzman yardımı almanız gerekmektedir.
Anksiyete için önerilen modern tıp tedavileri
Danışmanlık ve psikoterapi tavsiye edilmektedir. İlerlemiş olan anksiyete bozuklukları için “psikotropik” ilaçlar kullanılabilir.
Doğal sağlık tedavileri
•Kronik vakalar için homeopati alanında yürütülen tedavileri deneyebilirsiniz. Akut anksiyete nöbetleri için aşağıdaki tedavileri seçebilirsiniz:
• Aniden görülen panik ataklar için bıldırcın otu uygundur.
• Çocuğunuz kendisini gereksiz yere tehlikede hissediyorsa, huzursuzsa ve aşırı temiz ve düzenli olma gibi takıntıları varsa, arsenik tercih edilebilir.
• Çocuğunuz ölüm gibi konular üzerine yoğunlaşmışsa, “Nat. Mur.” adlı maddenin kullanımı uygundur.
• Vefat gibi ani üzüntülerde, herbalizm alanına orijinal adı ile geçmiş olan “Ignatia” (ignat fasulyesi) kullanılabilir.
•Bitkisel terapiler sinirleri yatıştırır ve çocuğunuzu rahatlatır. Örneğin kedi otunun sakinleştirici etkisi vardır.
•Bastırılmış kızgınlıkla gelen ani depresyonda hardal, kızgınlık veya kırgınlık için söğüt, ümitsizlik için karaçalı, kendine güvensizlik halinde melez çamı ve kendinden önce hep başkalarını düşünme durumunda peygamber çiçeği kantaron yararlı olabilir.
•Derin ümitsizliğe kapılmış ve özellikle ruhsal bunalımda olan kişilere tatlı kestane önerilir. Ceviz ise hayatında önemli değişikler yaşamakta olan, hayata karşı ilgisini kaybetmiş ve ümitsizliğe kapılmış kişilere önerilir. Aspen’den (yani toz ağacından) sebepsiz korkular için faydalanılmaktadır. Bach Çiçek Terapisi’ne göre hastalıkların nedeni zihinsel ve duygusal nedenlerden kaynaklanır. Korku, umutsuzluk, kaygı, mantıksızlık ve yorgunluk gibi duygusal sorunlar, birçok hastalığa davetiye çıkarır. Burada temel görev, yabani bitkilere, çiçeklere ve ağaçlara düşmektedir. Bu bitkiler, çeşitli duygusal sorunların tedavisine destek olmak için kullanılır. Bitkilerin pozitif gücü, vücuda nüfuz ederek, insanlara pozitif bir bakış açısı kazandırır.
•Banyo küvetinize lavanta yağı, tatlı badem yağı, bergamut ve çekirdek yağı karışımından birkaç damla damlatırsanız, çocuğunuzun sinirlerinin yatıştığını göreceksiniz.
•Çocuğunuzun B vitamini tüketiminin yeterli olup olmadığına dikkat edin. B vitamini sinirler üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Faydalı terapiler
Aromaterapi, refleksoloji, akupunktur, herbalizm, homeopati, yoga, hipnoterapi ve çiçek esansları.
Evde yapabilecekleriniz
•Çocuğunuzla olan iletişiminize önem verin; çocuğunuzla kendisini rahatsız eden her türlü konuda konuşmaya çalışın. Çocuğunuzun okulda herhangi bir sorununun olduğunu hissederseniz, kendisinin arkasında olduğunuzu bilmesini sağlayın. Çocuğunuz karşılaştığı her türlü sorunu size anlatabilirse, size
•Çocuğunuzun uykusunun düzenli olmasına dikkat edin. Düzenli uyuyan çocukların sinirleri de sağlam olur.
•Çocuğunuzun aerobik ve yoga gibi yararlı egzersizler yapmasını sağlayın. Bu egzersizler çocuğunuzun adrenalin seviyesini de etkileyerek rahatlamasını sağlar. İdeal bir adrenalin seviyesine sahip olan çocuklar kendilerini sakin hissederler.
Çocuğunuzun beslenmesine çok dikkat edin. Şekerli gıdaların gereğinden fazla tüketimi kan şekerinde ani yükselmelere neden olur. Bu da çocuğunuzun kendisini huzursuz hissetmesine neden olur. Çocuğunuzun karbonhidrat tüketimine dikkat ederek öğünlerinin düzenli olmasını sağlayın.