Amonyak
Amonyak
Amonyak, son derece tahriş edici, zehirli bir gazdır, tıpta ve evlerde geniş olarak kullanılan amonyum hidroksiti oluşturur.
Amonyak, bayılma ve aşırı yorgunluk durumlarında etkili bir uyarıcı olarak kullanılır. Solüsyon ve buharı, mukoza zartan için son derece rahatsız edicidir; bronşite, akciğer ödemine neden olabilir. Yoğunlaştırılmış solüsyonları, diğer bütün ilaçlar gibi, dokuları yakar. Amonyak zehirlenme panzehiri fazla miktarda suyla birlik yoluyla alınan zeytinyağı, sirke ya da sulandırılmış limon suyudur.
Vücut boşluklarında, özellikle plevra yaprakları arasında toplanan cerahatin meydana getirdiği apseye ampiyem denir.
Plevra boşluğunda yaralar genellikle bir pnömoni veya kronik akciğer tüberkülozu sonucu toplanır. Ayrıca göğüs yaralanması veya yakın organlardaki mikropların göğüs duvarından plevraya ulaşması sonucunda da ampiyem meydana gelebilir. Akciğer kanserinin ve akciğer apsesinin plevraya açılması da ampiyem şeklinde ortaya çıkar.
Ampiyem, hastanın çenel durumunda bir bozulma, ateş ve halsizlik meydana getirir.
Tedavi apsede olduğu gibi ampiyemin cerrahi olarak boşaltılması yani drene edilmesi suretiyle yapılır. Cerahat çok koyu değilse kaburgalar arasından sokulan ponksiyon iğnesi ile cerahat boşaltılabilir. Antibiyotik tedavisine erkenden başlanmalıdır. Ayrıca plevra boşluğuna da antibiyotik verilebilir.