Alerjiler
Alerji, insanlarda normal olarak herhangi bir rahatsızlığa ya da zarara yol açmayan bir maddeye karşı, belirli kişilerde oluşan aşırı duyarlılıktır. Alerjiler, bedenin hemen her bölümünü etkileyebilir ve çiçek tozlarından tırnak cilasına kadar, çok çeşitli doğal ve yapay maddelerden kaynaklanabilirler.
Belirtilerinin tehlikeli olmasına ve en azından görüldükleri kişileri çok rahatsız etmelerine karşın, bir alerji tepkimesinin yaşamı tehdit edici duruma gelebilmesine çok ender rastlanır.
NEDENLERİ:
Alerji tepkilerine yol açan pek çok madde vardır. “Alerji yapıcı” (alerjen) diye adlandırılan bu maddeler, besinleri ve besinlerdeki katkı maddelerini, ev ve sokak tozlarını, çiçek tozlarını, tüyleri, hayvan kürklerini, böcek ısırmalarını da içeren çok geniş bir yelpazeye yayılır.
Alerjilerin aynı ailenin çeşitli üyeleri içinde görülmesine oldukça sık rastlandığından, herhangi bir (ya da birkaç) maddeye alerjiniz varsa, çocuğunuza da kalıtım yoluyla bu alerjiyi aktarabilirsiniz.
BELİRTİLER:
Genel olarak, bir alerjinin belirtileri, bedenin alerjiye yol açıcı maddenin etkisinde kaldığı bölümlerinde görülür. Sözgelimi, çiçek tozu gibi havada uçan bir alerji yapıcının en şiddetli etkisi gözlerde, burunda ve solunum yollarında ortaya çıkar; burnun akmasına, hapşırmaya, soluk alıp-verme güçlüklerine yol açar. Besin alerjileri, dudakların şişmesiyle, mide bozulmalanyla, ishallerle kendini gösterir. Bir metal alerjisi, genellikle deride, lastik alerjisiyse sözgelimi bir iç çamaşırındaki lastiğin çocuğun derisine değdiği yerde ortaya çıkan bir döküntüyle sonuçlanır.
Buna karşılık, kan dolaşımına giren bir alerji yapıcı, bedenin hemen her yerinde tepkilere yol açar. Bu durum özellikle besin alerjilerinde gözlenir: Döküntülere, egzamaya, astıma ya da aşırı duyarlılık tepkilerine yol açabilirler.
TEDAVİ
Alerjilerin kesin tedavisi henüz bulunamamıştır; bununla birlikte, durup dururken ortaya çıkabilecekleri gibi, apansızın kendiliklerinden yok olabilirler. Genellikle bir alerji tepkisinin kesin nedenini belirlemek zordur. Soruna neden olan madde kesin biçimde belirlenebilmişse, çocuğunuz şanslı demektir: Alerji yapıcı maddelerle temasını önlemenizden başka şeye gerek kalmaz. Sözgelimi, çilek yemesini önleyebilir, kedi kıllarım temizleyebilir, bir banyo pudrasını değiştirebilirsiniz. Doktorunuz, çocuğunuzu hangi alerji yapıcının etkilemekte olduğunu ortaya çıkarmanın en doğru yollarını size önerecek, ayrıca, belirtileri hafifletmek için bazı ilaçlar verecektir. Çocuğa krem, damla, tablet ya da losyon biçiminde verilebilecek pek çok antihistamin türevi vardır.
SIK RASTLANAN ALERJİLER:
AstımToz akarları (çok küçük hayvancıklar), havyan kılları, çiçek tozları, bazı besinler ve besin katkı maddeleriSolunum güçlüğü: HırıltıBronş, genişleticiler, steroyitlerEvi tozsuz tutun, çiçek tozlarından sakının, alerji yapıcı besinlerden uzak durun
Temas deri iltahabıAlerji yapıcı ile temasKaşıntılı, kabartılı iltahapDoktorun yazacağı kremlerAlerji yapıcılardan temastan kaçınınBesin AlerjisiHemen her besinden kaynaklanabilir.Mide bozukluğu, bulantı,Prick testi Eliminasyon testi Alerji yapıcıyı teşhis için provakasyon testiPerhiz yapın: alerji yapıcı besinlerden kaçınınSaman NezlesiÇiçek tozuAğrılı, kaşıntılı gözler, akıntılı ya da tıkalı burun, uzun süren hapşırmalar
Akıntılı ya da tıkalı burun, uzun süren hapşırmalar.
Alerjiyi belirlemek için Pick testi,
Belirtileri hafifletmek için antihistamin iğneleri ve tabletleri
Pencereleri kapalı tutur Çiçektozlarının havada uçuştuğu dönemlerde açık havadan sakının Güneş göziıigü takın