Akyuvar (Granülosit) Konsantrelerinin Nakli
Kullanım alanları – Bir hastaya granülosit nakli ancak aşağıdaki durumların hepsi görüldüğünde uygulanmalıdır:
– Bütün nötrofil sayısının 500 / mm3’ün altında olması.
– Ateşin 38,5°C-39°C’den daha yüksek olması.
– Geniş etkili antibiyotik tedavisinin üzerinden 48 saat geçtikten sonra da ateşin sürmesi; antibiyotiklerin çoğu zaman nötropenik (kan nötrofil sayısı düşük) hastalarda bile birçok enfeksiyonu kontrol altına alabilmesi nedeniyle bu süreyi beklemek gerekir,
– Nötrofil sayısını artırarak hastanın hayatta kalma süresini uzatma olasılığının bulunması; birincil hastalık tedaviye yanıt vermezse ya da direnç gösterirse nakil uygulanmamalıdır.
Başka bir tedavi programına geçmeden önce, granülosit konsantreleriyle yapılan nakiller en az yedi gün sürdürülür ve aynı zamanda antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastanın bu tedaviye verdiği yanıt sıkı bir biçimde izlenmeli, ateşin sürmesi durumunda, genel yoldan uygulanacak ve mantarlara karşı etkili bir ilacın tedaviye eklenmesi ya da nakledilen granülosit konsantresi dozunun iki katına çıkarılması yoluna gidilmelidir.
Doğru uygulandığında akyuvar nakli, hastanın az da olsa var olan doğal vücut direncinin ve tedaviye eklenen antibiyotiklerin de etkisiyle olumlu klinik sonuç alınmasını sağlar.
Alıcı ile verici arasında en azından bir A-B-O kan grubu uyumluluğu bulunması iyidir. Buna olanak yoksa, hastaya kortikosteroitler ve antihistaminik ilaçlar verilir. Bunlar nakle bağlı olarak ortaya çıkabilecek reaksiyonları engelleyebilir ve alıcının vericilerin granülositlerinden daha fazla yararlanmasını sağlar. Bu reaksiyonlar alıcıların yaklaşık yüzde 60’ında görülür.
Uygulama yolu – Hazırlanan akyuvarlar en kısa sürede ve özel süzgeçlerden geçirilerek yavaş yavaş alıcıya verilmelidir. Bu sırada özellikle akciğer enfeksiyonu olan hastalara toplardamar yoluyla yüksek dozlarda kortizon vererek akciğer reaksiyonlarının ortaya çıkması engellenir,