tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

AİDS

HIV ve AİDS
HIV (insan immünyetmezlik virüsü) AiDS’e neden olan virüstür; ABD’de hamileliğe başlayan her 1.000 kadından 2’si HIV pozitiftir. Araştırmalar, hasta­lık bulaşan bir kadının virüsü, daha ha­mileliğin 8. haftasında bebeğe bulaştırabileceğini göstermektedir. HIV pozitifseniz veya öyle olduğunu düşünüyor
sanız bunu doktorunuza söylemeniz önem taşır.

HIV virüsü taşıyan insanların sayısı tam olarak bilinmemektedir. Şu anda Birleşik Devletler’de 2 milyon kişinin hastalıklı olabileceği tahmin edilmek­tedir. Kadınlar arasındaki AİDS salgını tüm rapor edilen vakalarda % 20 art­mıştır. AİDS, savaşılması zor çeşitli en­feksiyonlara karşı kişisel hassasiyet oluşturabilir.
En çok risk altında olan, şu anda ve­ya daha önce kendisi veya eşi damar­dan uyuşturucu kullanan kadınlar ya da biseksüel ilişkilerde bulunan kadın­lardır. Ayrıca cinsel yolla bulaşan has­talığı olan kadınlar, hayat kadınları ve­ya araştırma yapılmadan önce kan nak­li alan kadınlar da yüksek risk altında­dır. Eğer riskiniz konusunda emin de­ğilseniz, AİDS virüsü için test hakkın­da bilgi alın.

HIV bulaşan bir kadında belirtiler ol­mayabilir. Testlerin, virüsün varlığını or­taya çıkarmadığı haftalarca veya aylarca süren dönemler olabilir.
Vakaların çoğunda, antikorlar virüs bulaştıktan 6 ila 12 hafta arasında belir­lenir. Bazı vakalarda, bu latent (gizli) dönemi 18 ay gibi uzun bir süre olabilir. Test pozitifse, bir süre belirti görülmeye­bilir. AIDS’li her hasta için, belirti gö­rülmeyen 20 ila 30 hastada belirtilerin olmadığım tahmin ediyoruz.

Suyla, gıda veya çevresel yüzeylerle temas yolu ile bulaştığına dair kanıt yoktur. Virüsün RhoGam ile bulaştığı­na dair bir kanıt da yoktur. (16. hafta bölümüne bakmız.) Bir anne bebeğine doğumdan önce veya doğum sırasında HIV bulaştırabilir. Çocuklardaki bütün HIV vakalarının % 90’ının hamilelik­te, doğumda veya emzirme döneminde anneden çocuğa bulaştığını biliyoruz.

Hamilelik bazı AİDS belirtilerini giz­leyebilir, bu da hastalığın keşfini zorlaş­tırır. Hastalık, doğmamış bir çocuk için ciddi bir tehlike olduğundan, danışma ve psikolojik destek oldukça önemlidir.

AIDS’li kadınlar için bazı iyi haber­ler de vardır. Hastalığın erken aşama­sında olan bir kadınm sorunsuz bir ha­milelik ve doğum geçirebileceğini bili­yoruz. Bebeğine hamilelik ve doğum esnasında hastalık bulaştırma riski var­dır. Bunun yanında, araştırmalar HIV taşıyan bir kadından bebeğe virüs geç­me riskinin artık önemli düzeyde azaltı­labileceğini ve neredeyse ortadan kaldı­rılabileceğini göstermektedir. Eğer ha­milelikte AZT alırsa ve sezaryen do­ğum olursa virüsün bulaşma riski % 2’ye düşer! Çalışmalar henüz ilaç kullanımına bağlı doğumsal kusurlar olabileceğini ortaya çıkarmamıştır. Bu­nunla birlikte, eğer bir enfeksiyon teda­vi edilmezse, bebeği % 25 olasılıkla virüslü doğacaktır.

AİDS Testi

Test iki aşamadan oluşur. ELISA testi ve Western Blot testi. Elisa bir tarama testidir. Eğer pozitifse Wes-tern Blot testi ile onaylanabilir. Her iki testte de virüsün kendisi değil, kandaki virüs antikorları ölçülür. Western Blot testi yapılana kadar hiçbir test pozitif ka­bul edilmemelidir. Bu testin % 99’dan fazla oranda hassas ve özgün olduğu dü­şünülür.

HIV/AIDS ve Hamilelik

Eğer HIV pozitifseniz, hamilelikte daha fazla kan testine hazırlıklı olun. Bu testler, hamile bir kadın olarak durumunuzun nasıl ol­duğu konusunda doktorunuzun değer­lendirme yapmasına yardım eder. HIV pozitif olan kadınlarda emzirme tavsiye edilmemektedir.

AİDS Virüısü Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Aşağıda Yer Alan Videoyu Sonuna Kadar İzlemeniz Tavsiye Edilir

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular