Adet Görememe
Adet görememeye ya da diğer adıyla amenoreye, pek çok etken yol açabilir. En yaygm olanı, adetin kesildiği hamilelik dönemidir. Çoğu kadın 16 yaşına geldiğinde adet görmeye başlar. 16 yaşına gelmiş bir genç kız adet görmüyorsa, doktora gitmelidir.
Aşırı diyet yapma ve aşırı kilo kaybı nedeniyle de adet döngüsünde geçici kesilmeler meydana gelebilir. Anoreksiya nervoza (iştah kaybı) hastası kadınlar, adetten tamamen kesilir. Yoğun egzersiz veya spor yapma, aşırı stres ve kortikosteroidler gibi ilaçlar kullanmak, adeti kontrol eden hormon dengesini de bozarak adetin kesilmesiyle sonuçlanabilir.
Menopoz dönemine yaklaşmış kadınların adetlerinde, sık sık sekmeler meydana gelir. Hipotiroidzm (tiroit bezi gelişmemişliği), hipofiz bezi tümörleri ve polikistik yumurtalık sendromu gibi hormonal bozukluklar da adet görülmemesine neden olabilir.
Eğer cinsel olarak aktifseniz ve bir adetinizi görmezseniz, ya evde yapılan bir hamilelik testi satın alın, ya da doktorunuza gidip daha güvenilir olan hamilelik kan testi yaptırın.
Eğer iki adetinizi de görmediyseniz ve hamile olmadığınızdan da eminseniz, doktorunuza başvurun. Doktorunuz, sizi fiziksel olarak muayene edip hormon düzeylerinizi değerlendirmek için kan testleri yapacaktır. Adet görülmemesinin başka bir hormonal bozukluktan mı, yoksa üreme hormonlarınızın düzeylerindeki sorunlardan mı kaynaklandığını teşhis etmek için, ilave tesüer ve ilaçlar da kullanılabilir.
Tedavi, bu durumun altında yatan nedene bağlıdır. İlaçlan değiştirmek, hormonal bir bozukluğu tedavi etmek veya hormon yenileme tedavisi almak, adet döngünüzü normale döndürebilir. Adet görememenizin nedenini bulup, tekrar düzenli adet döngüsüne girmenizi sağlamak, eğer istiyorsanız hem hamile kalmanızı sağlamak, hem de rahim kanseri riskini azaltmak ve sağlığınıza, özellikle de, kemik ve kalp sağlığınıza katkıda bulunmak bakımından son derece önemlidir.
Adet Döneminizin Çizelgesini Yapmak
Adet öncesi sendromunuz varsa ya da adet kanamalarınız düzensizse, adet kanamalarınızın ve belirtilerinizin çizelgesini çıkarın. Adet kanamanızın 1. gününden başlayıp, 4 ila 6 ay kadar devam edin.
Fiziksel belirtilerinizi (örneğin şişkinlik ya da baş ağrılarınızı), kanama miktarını (pıhtılar dahil), ağrı seviyesini (1’den 10’a kadar düşükten yükseğe derecelendirerek) ve kullandığınız tampon veya ped sayısını, her gün not edin. Duygusal durumunuzu ve yiyeceklere karşı isteğinizi de ekleyin.
Çizelge, değiştirebileceğiniz davranış ya da modelleri belirleyebilir ve yaptığınız herhangi bir değişikliğin, örneğin adet döneminden önce kafein miktarını azaltmanın, nasıl bir faydası olduğunu görmenize yardım edebilir. Tuttuğunuz çizelgeyi, her doktor randevunuzda, yanınızda götürün. Bu sayede, doktorunuzla birlikte bir tedavi stratejisi geliştirebilirsiniz.