tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Mide Rahatsızlıkların Anası Gastrit

Gastrit Nedir?

Mukoza denilen midenin iç kısmının yüzeyinde bulunan tabakanın iltihaplanması ile meydana gelen olaya gastrit denilir. Toplumda çok sık görülen özellikle erişkin yaşlardaki insanlar da sık rastlanan bir durumdur. Genellikle müzmin (kronik) gastrite rastlanılmaktadır.

Gastrit rahatsızlığı genellikle bakteriye bağlı olarak enfeksiyon sonucu meydana gelir. Gastritin ilerki zamanlarda ülsere dönüşme riski vardır. Gastrit ilk baş gösterdiği zamanlarda ülsere nazaran midenin iç yüzeyinde daha az hasar görülmektedir. Fakat zaman geçtikçe mide üzerinde daha derinlere ulaşabilmektedir. Bu durum karşısında aşınmalar artarak ülser ortaya çıkma riski bulunmaktadır. Gastrit karşısında başarılı bir tedavi için ise doktor gözetimi altında sıkı bir antibiyotik tedavisiyle bu rahatsızlık ortadan kaldırılabilir.

gastrit

Gastrit hastalığında dikkat edilmesi gereken bir hassasiyet vardır. Bu hassasiyet ise gastrit hastalığına yakalanmamış bir kişi kendisinde bu tip rahatsızlığının olduğunu bilmemesidir. Çünkü gastrit belirti vermeden ortaya çıkabilen bir hastalık olup hemen hemen her iki yetişkin kişiden birinden görülen bir rahatsızlıktır.

Gastritin Nedenleri Nelerdir?

*Gastritin oluşumunda en önemli faktör gün içerisindeki beslenme alışkanlığıdır. Özellikle alkol kullanımı gibi ya da düzensiz beslenme gibi durumlar mideyi zamanla tahriş ederek gastriti meydana getirebilir.

*Bunların yanı sıra birçok insan üzerinde tiryakilik gösteren ve bırakmada güçlü çektiren sigara, mide üzerinde ki sinirleri uyaran en etkili asit salgısını artırıcı silahtır. Asit salgılarının artması ise gastriti meydana getirmesine neden olur.

*Stres, gastrit hastalığında etkin rol oynayan durumlardan bir tanesidir. Aynı sigarada olduğu gibi stres de kişinin midesinde asit salgısında artış göstererek gastriti meydana getirebilir.

*Bazı rahatsızlıklar karşısında kullanılan asidik ilaçlarda gastrite neden olabilir. Örneğin, romatizma üzerinden etkili olduğu bilinen ağrı kesici ilaçlar da etkin rol oynayabilmektedir.

*Kişi üzerindeki farklı hastalıklarında (örn. Karaciğer ile böbrek yetmezliği gibi) gastritin oluşmasında etkin rol oynadığı görülmektedir.

Gastritin Belirtileri Nelerdir?

Gastrit birden bire oluşabilen ve sürekli kronik ve akut olmak üzere ikiye ayrılan bir rahatsızlıktır.

Akut gastrit: Midede ağrı, basınç hissetme ve yanma gibi durumlar görülmektedir. Acıkıldığı zaman bu durumların daha fazla artış gösterir. Kusma, bulantı meydana getirebilir. Akut gastrite yakalanmış bir kişi alkol kullanıyor ise midede çeşitli yaralara sebep olabilir. Ayrıca farklı rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlarda yaralar meydana getirebilir.

Kronik gastrit: Kişinin kronik gastriti fark etmesi biraz zordur. Çünkü belirtisi çok az denecek kadar hafif ve bazı durumlarda herhangi bir rahatsızlık vermeden seyir halinde ilerleyebilir. Akut gastritte olduğu gibi kusma ve mide bulantısı meydana getirebilir. Mide de şişkinlik görülmesi, zamanla iştahın kaçması ve geğirti gibi durumlar görülebilir.

Hoşça Kalın, Sağlıkla Kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular