İshal Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
İshal Nedir?
Halk arasında ishal olarak adlandırılan hastalığın diğer bir adı ise diare’dir. İshal, dışkı miktarındaki artış, sulu dışkı ve dışkılamanın normalden fazla seyretmesi olarak tanımlanabilir. Aslında ishal hastalığının tam bir tanımlanması yoktur. İshal hastalığına yakalanmış bir kişi günde ortalama 250 gr’dan daha fazla dışkı yapması ve bunun yanı sıra dışkının yarısından fazla sıvı halde bulunmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün ishal rahatsızlığı ile ilgili yaptığı açıklamada, bir kişi eğer günde 3 defadan fazla şekilde sulu dışkılama yapıyorsa bunu ishal olarak kabul edildiğini bildirmiştir. Bebeklerde ise anne sütünden beslenmesinden dolayı sıvı dışkılamasını da ishal hastalığı olarak kabul edilmiştir.
İshal hastalığı, bağırsakların yüzey de mukoza tabakası adı verilen yerin hasar görmesinden oluşur. Hasar görmesinin nedeni ise mikropların ve reaksiyonların gerçekleşmesine yardımcı olan enzimlerin azalmasında etki gösterir. Burada rol oynayan enzime ise laktaz adı verilmiştir. Bu laktaz adı verilen enzim süt içerisinde de bulunan karbonhidrat içerisindeki laktozu sindirmemize yardımcı olur. Burada bulunan enzimin azalma göstermesi durumunda laktoz suyla birleşme gösterir. Bu da ishali tetikleyici bu durum olarak ortaya çıkar. İshal hastalığını çok ağır olduğu durumlarda günde yaklaşık 14 litreye kadar sıvı kaybı yaşanmaktadır.
İshal Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
– Dışkının sıvı şekilde olması
– Dışkının normalin fazla olması
– Ateşlenme
– Vücutta halsizlik
– Susama hissi
– Karında gaz ve ağrı gibi durumlar ishal hastalığının belirtilerindendir.
İshalin şiddetlerine göre bu saymış olduğumuz belirtiler şöyle açıklanabilir. Sıvının çok az kaybedildiği durumlarda susuzluk meydana gelir. Orta derece sıvı kayıplarının meydana gelmesinde, idrar da normal seyrinden azalma görülür ve vücutta halsizlik görülür. Yüksek oranda sıvı kaybına uğradığında ise tüm saydığımız belirtiler kendisini gösterir ve bu belirtiler şiddetli bir şekilde görülebilir.
İshal olan çocuklara ya da bebeklere ne yapılmalıdır?
İshal hastalığına yakalanmış çocuğun vücudundan kaybetmiş olduğu sıvı kaybını karşılamak için su, sulu içecekler ya da çorba gibi sulu yiyecekler sık sık verilmelidir. Bebeklerde ise eğer hala anne sütü ile besleniyor ve başka bir besin maddesiyle beslenmiyorsa, normal seyrinden daha fazla emzirilmelidir. Eğer bebek 6 aylık olmuş ise (en az) yoğurt, et ve püre gibi besin maddeleri dikkatlice verilebilir. Hatta öğün sayılarında artış gösterilebilir.
İshal yalnızca bebek ve çocuklarda değil yetişkinlerde de görülür. Yetişkinlerde görülen ishal için de yine yoğurt, patates gıdalar önerilir. Demli çay ya da kahve içmek de ishali geçiren diğer alternatifler arasında yer alır.
Hoşça Kalın, Sağlıkla Kalın…