tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kız Bebeklerin Tehlikesi Turner Sendromu

Kız çocuğunuzun kilosu ve boyu yaşıtlarına göre farklı mı? Yaşıtları ergenlik dönemini bitirmek üzere ama kızınız hala ergenliğe girmedi mi? O halde dikkat edin çocuğunuzda Turner Sendromu olabilir.

Turner Sendromu Nedir?

Turner Sendromu, kızların gelişmesi ve büyümesinden görünümüne kadar olan rahatsızlıkları kapsayan bir hastalıktır. Dişi kromozomlarda meydana gelen bir eksiklik, hasar ya da bozukluk olması sonucu ortaya çıkan hastalık ve buna bağlı olarak yaşanan büyüme ve gelişme geriliğine  Turner Sendromu adı verilmektedir.

turner

Çok eski tarihlerde kız çocuklarında meydana gelen ergenliğin gecikmesi, boyun kısmının yele şeklinde olması, boylarının kısa kalması ve kollarının dışa dönük olması gibi farklı özellikler saptanmıştır. Bu rahatsızlığın anne karnındaki kız bebeğin gelişmeye başladığı tarihten itibaren meydana geldiği bilinmektedir.

Anne karnındaki bebek turner sendromuna yakalanmış ise, annenin düşük yapma olasılığı % 98’dir.  Ortalama 2000 doğumdan birinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık her ne kadar genetik yapılara bağlanmış olsa dahi hastalığa sebep olan net bir bulgu henüz bulunmamaktadır. Çünkü genlerinde turner sendromu bulunmayan ailelerin bebeklerinin de bu hastalığa yakalanma riski ne yazık ki vardır.

Turner Sendromlu Kız Çocuklarını Gelişimi Nasıl Olur?

Bu hastalığa sahip olan bebekler, diğer sağlıklı bebeklere nazaran daha kısa boylu olurlar.

İlk zamanlar gelişmelerinde herhangi bir etki göstermez ama okul dönemlerine geldiklerinde sağlıklı kız arkadaşlarına göre daha kısa boyda kaldıkları görülür ve zamanla boy farkı gittikçe artmaktadır. Bu hastalığa sahip olan kızların ortalama boyları 140 cm olarak bilinmektedir. Bundan dolayı büyüme hormonu tedavisi uygulanmaktadır.

Turner Sendromlu kızların ergenlik dönemine geldiklerinde yumurta hücreleri bulunmamaktadır.

Kadınlık hormonu da yetersiz olan kızlar adet olmadıkları için ya da geç adet oldukları için turner sendromlu kız çocuklarının kısır olma riski fazladır. Tedavisi gerçekleştirilemediği sürece ergenlik dönemi yaşanamamaktadır.

Turner Sendromlu kızların birçoğunun zeka seviyeleri, toplumda yaygın bilinenin aksine normal seviyededir.

Yani algılama sorunları soyut kavramlar ile matematiksel terimler için geçerlidir. Ve bu nedenden dolayı yön bulmada zorluk çekmektedirler. Sadece öğrenmede güçlük çekerler, zekalarında herhangi bir sorun bulunmaz.

-Öz güvenleri diğer kişilere göre daha zayıftır.

Bu hastalığı taşıyan kız çocuklarında sosyal gelişimlerine çok dikkat edilmelidir. Kendilerine olan güvenleri yetersiz olduğu için karşı tarafın kimliği çocuk için büyük önem taşır. Ona güvende olduğunu hissettirmelisiniz.

Ailelere Düşen Görevler Nelerdir?

* Öncelikle turner sendromlu çocuğa bu durum güzel bir dil ile anlatılmalıdır.

Çocuğun ileride karşılaşabileceği olaylar karşısında şaşkın kalmaması için her şey ayrıntılı şekilde söylenmelidir.

* Çocuk daima ailenin gözetimi altında olmalıdır.

Çocuğun eksik yanları, zorlandığı konular tespit edilerek ona yardımcı olmalı pes etmesine engel olunmalıdır.

* Diğer çocuklardan farklı olduğunu hissettirmemek gerekir.

Ona arkadaşlarının ya da kardeşlerinin yanında hastaymış gibi farklı muameleler yapılmamalı, onunda tıpkı diğer çocuklar gibi olduğunu ona hissettirmek gerekir.

* Çocuk dış dünyaya bırakılmalıdır.

Hasta olduğu için asla dış dünya ile ilişkisi kesilmemeli, okul, arkadaş ortamından uzaklaştırılmamalıdır.

* Karşılaştığı zorlukları yenmesi sağlanmalıdır.

Elbette çocuğunuza yardımcı olacaksınız ancak her zorlukla hemen müdahale etmek yerine bekleyin, çocuğun neler yapabileceğini görün. Eğer siz her şeye koşarsanız çocuk tembel olur bu durum sadece turner sondromlu çocuklar için değil tüm çocuklar için geçerlidir.

Turner Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Anne karnında tespit edilen turner sendromu annenin izni ile gebeliğin sonlandırılması yoluyla olur.

Doğduktan sonra görülen turner sendromlu bebeklere ise geç kalmadan büyüme hormonu tedavisi uygulanır. Dış görünüşte olan bozukluklar varsa bunlarda cerrahi müdahaleler ile giderilmeye çalışılır.

Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular