tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Yaz Mevsimde Oruç Tutanlara Öneriler

Oruç ayı olan Ramazan, yaz mevsimine denk geldiğinde hem günlerin uzaması hemde havaların ısınması ile çok daha yoğun geçmektedir. Sıcak havalar ile birlikte vücut daha çok su kaybetmekte ve sabır gitgide azalmaktadır. Ramazan ayını rahat ve sağlıklı geçirebilmek için uzmanların önerileri mutlaka dikkate almak gerekir.

Sıcak mevsimlerde oruç tuttuğunuzda;

*Çok fazla yemek yemeyin.

Oruç tuttuğunuzda mide ve sindirim sisteminiz normal zamanlara göre farklı çalışmaya başlar ve metabolizmanız yavaşlar. Çok fazla yemek yemek hem tansiyon yükselmesine hem de mideye bir anda fazlaca yüklendiğiniz için mide spazmlarına neden olur. Bu nedenle iftar ve sahur öğünlerinde yemeklerinizi az ve iyice çiğneyerek tüketin.

*Lifli gıdalar, tahıllı ekmekler tüketin.

Sahur ve iftarda aşırı yağlı, çok tuzlu yiyecekler yerine hazmı kolay olan lifli gıdalar ve tam tahıllı ekmek tüketmeye özen gösterin.

*Hamur tatlısı yerine sütlü tatlılar tüketin.

Ramazan ayında metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle vücut tatlıya daha fazla ihtiyaç duyacaktır. Ancak tatlı ihtiyacınızı giderirken çok yağlı, şireli hamur tatlıları yerine daha hafif olan sütlü tatlılar, komposto gibi tatlılar tüketin.

*Bol meyve tüketin.

Genellikle ramazan ayı boyunca meyve tüketimi pek dikkate alınmaz ancak meyve özellikle ramazan ayında ihmal edilmemesi gereken bir besin maddesidir. Meyveyi çiğ ya da komposto olarak mutlaka tüketin.

*En az 2 litre su için.

Sıcak havalar vücutta daha çok su kaybına neden olacağı için vücudun laması gereken su miktarını sağlamak adına günlük 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

*Hareketsiz kalmayın.

Ramazan ayında çoğumuz kilo aldığımızdan yakınırız. Bunun nedeni hareketsiz kalmaktır. Özellikle iftardan sonra uyumak yerine kısa yürüyüşlere çıkın.

*Sahursuz oruç tutmayın.

Sahur yapmadan oruç tuttuğunuzda metabolizmanız iyice yavaşlar ve aç kalma süreniz uzadığı için baş ağrısı, halsizlik meydana gelir.

Kimler oruç tutmamalı?

-Şeker hastalığı olanlar,

-Hamileler,

-Çok yaşlı ve hasta olan kişiler,

-9 yaş altı çocuklar,

-Akli dengesi yerinde olmayanlar,

-Ağır kalp hastası olanlar,

-Böbrek yetmezliği bulunanlar.

Bu kişilerin oruç tutması sağlıkları açısından sakıncalıdır. Ancak oruç manevi bir huzur verdiğinden dolayı doktor kontrolünde olduğu sürece kendini iyi hisseden bu kişilerin oruç tutmasında bir zarar bulunmaz.

Oruç bir diyet değildir!

Zayıflamak adına oruç tutmak isteyenler için kötü bir haberim var oruç tutarak asla zayıflanmaz. Çünkü oruç tuttuğunuzda metabolizmanız yavaşlar, aç olduğunuz için hareketleriniz azalır bu nedenle kilo vermeniz zorlaşır. Özetle oruç bir kilo verme yöntemi değildir.

Oruçluyken kilo almamak için ne yapmalı?

Oruç tuttuğumuzda genellikle kilo alırız bunun nedeni yavaşlayan metabolizmadır. Kilo alımını engellemek ise yine bizim elimizdedir. Ramazan ayını kilo almadan ve forma geçirmek istiyorsanız asla sahursuz oruç tutmayın. Sahurda ise domates, salatalık gibi çiğ sebzeler tüketmeye özen gösterin.

İftarınızı hafif bir yemekle açın, az az sık sık yiyin, bol su ve meyve tüketin.

Bu küçük önerileri uygulayarak Ramazan ayınızı çok daha huzurlu ve sağlıklı geçirebilirsiniz.

Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular