tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Gözünüzde Uçuşan Sinekleri Hafife Almayın Retina Dekolmanı Olabilirsiniz

Gözlerinizde beyaz pullar, minik sinekler uçuştuğunu hissediyorsanız ve bu durum sürekli tekrar ediyorsa asla es geçmeyin. Gözünüzde meydana gelen bu ışık çakışmalarının mutlaka bir nedeni var ve eğer bu sinek uçuşmaları sizi rahatsız edecek seviyede artış gösterdiyse “retina dekolmanı” adı verilen bir göz hastalığınız olabilir.

Retina dekolmanı nedir?

Öncelikle retinanın anlamını kavrayacak olursak, retina gözümüzde bulunan ve görme işlevini yerine getiren bir ağ tabakadır. Retina dekolmanı ise bu ağ tabakanın yani retinanın alttaki destek veren dokusundan ayrılmasıdır. Görmemizi sağlayan bu dokunun zarar görmesi ise kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bu nedenle gözlerinizde meydana gelen ışık çakmalarını dikkate alıp geç kalmadan doktora başvurmalısınız.

Retina dekolmanı iki çeşittir;

1-Yırtıklı Retina Dekolmanı

Retinada bir yırtık oluşması sonucu gözde bulunan sıvının oluşan bu yırtıktan retinanın alt kısmına kaçması nedeniyle meydana gelen bir durumdur.

2-Yırtıklı Olmayan Retina Dekolmanı

Daha çok şeker hastalığı, özellikle hamilelikte ortaya çıkan hipertansiyon gibi hastalıklar nedeniyle retinanın çekintiye uğraması sonucu ağ tabakanın yerinden ayrılmasına bağlı olarak oluşur.

Retina dekolmanının belirtileri nelerdir?

Bu hastalığın belirtileri oldukça açık ve nettir. En önemli iki belirtisi gözde meydana gelen sinek uçuşmaları ve ışık çakışmalarıdır. Özellikle gözünüzde flaş patlaması gibi ışık çakışmaları hissederseniz bu retinada oluşan bir yırtığın habercisidir. Yine aniden meydana gelen sinek uçuşmaları da retinada bir hasar meydana geldiğinin sinyalini verir. Eğer bu bulgular ciddiye alınmazsa görme kaybı yaşanacaktır.

Retina dekolmanı tedavi edile bilir mi?

Erken tanı da tedavisi mümkün bir hastalıktır. Öncelikle hasta muayene edilerek retinadaki yırtık ya da kanamanın olduğu alan belirlenir. Bu işlem doktor gözetimi altında göz bebekleri büyütülerek yapılır. Kanamalı ya da yırtık bulunan alan tespit edildikten sonra uygun tedavi yöntemine geçilir.

Retina de yalnızca yırtıktan meydana gelen bir sorun yaşanıyorsa yırtığın etrafına lazer tedavisi uygulanarak göz içi sıvısının retina da bulunan yırtıktan içeri kaçması engellenir. Bu durum retina altına sıvı kaçmadan yani erken teşhis döneminde uygulanmaktadır.

Ancak oluşan yırtıktan dolayı retina altına göz içi sıvısı kaçmaya başlamış ve hatta kaçmışsa ya da diğer bir tür olan retina kaymışsa bu durum cerrahi bir müdahaleyi zorunlu kılar. Cerrahi müdahale ise çeşitli yollarla yapılabilir. Son teknoloji olan vitrektomi cerrahi yöntemi en çok kullanılan bir retina dekolmanı tedavisidir.

Vitrektomi tedavisi ile gözün iç kısmına retina yırtığından dolayı dolan sıvının boşaltılması sağlanır. Vitektomi tedavisi ile görme kaybı yaşayan hastaların görme yetileri de yeniden sağlanabilir. Son derece kolay olan bu cerrahi müdahale çoğu zaman lokal olarak sadece gözün ve çevresinin uyuşturulması ile yapılır ve ameliyat bitiminde hasta evine dönebilir.

Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular