Cinsiyet Belirleme ile İlgili Çok Merak Edilenler
Dr. Halil İbrahim Tekin ile yapmış olduğumuz röportajda cinsiyet seçimi hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için sorduk.
Cinsiyet seçimi ile Tüp bebek tedavisi arasındaki farklar nelerdir?
Dr. Halil İbrahim Tekin:
Cinsiyet seçimi yapılacağı zaman çok fazla sayıda yumurtaya ihtiyaç vardır. Bu sebeple yumurtaları uyaracak ilaçların ve bu ilaçların kullanım şekilleri farklılık gösterir. Yumurtalar MII diye tanımlanan 23 kromozom barındıran İCSİ işlemine uygun olması gerekir. 2 ila 3 tane sağlıklı yapıda, arzu edilen cinsiyette embriyoyu 5. gün transfer edilmesi gerekir. elde edilecek başarı genelde yaşa göre değişiklik gösterse de % 66 oranında gebelik şansı yakalayabilmek için, kesinlikle en azıdan 2 tane transferinin yapılması gerekir.
Cinsiyet seçimi ile çocuk sahibi olunursa herhangi bir genetik hastalık riski oluşur mu?
Dr. Halil İbrahim Tekin: Cinsiyet belirleme çalışmaları yapılırken, en sık yapılan uygulamalardan biride genetik hastalıkları gözlemlemektir. Arzu edilirse her tür genetik hastalığın tanısı için uygulamalar yapılabilir ayrıca tek gen hastalıkları ile 23 çift kromozona kadar genetik tanı koymak mümkün olmaktadır.
Cinsiyet seçimi i ile çocuk sahibi olmanın belli bir yaş sınır var mıdır?
Dr. Halil İbrahim Tekin: Hayır. Cinsiyet secicimi ile çocuk sahibi olmak için herhangi bir yaş sınır olmamakla birlikte, rahmi olan her bayan bu uygulamadan faydalanabilir.
Cinsiyet seçimi ile çocuk sahibi olmadan önce yapılması gereken testler nelerdir?
Dr. Halil İbrahim Tekin: Cinsiyet seçimi ile çocuk sahibi olmak istiyorsanız, uygulama öncesinde sperm testi ve HSG diye tabir edilen ilaçlı rahim filmi çektirmek faydalı olacaktır. Bu testleri yaptıramayanlar Kıbrıs’a geldiklerinde de burada yaptırabilirler.
Cinsiyet Secimi için nasıl bir yol izlenmelidir ve tedavi süresi ne kadardır?
Dr. Halil İbrahim Tekin: Cinsiyet seçimi ile çocuk sahibi olmak isteyenler yapması gereken ilk iş, bu uygulamayı yapacak olan sağlık merkezindeki alanında uzman doktor ile görüşmektir. Doktor ile gerekli randevu günü ayarlandıktan sonra sperm testi ve ilaçlı rahim filmi alınıp doktorla randevuda bu testlerin sonucu doktora iletilmelidir. Ardından doktor kişiyi muayene eder ve yapılmasını gerekli gördüğü ön tetkikler varsa kişiye iletir. Bu doktorunuzla ilk görüşme ve durum değerlendirmesi, tedavi sürecinin planması aşamasıdır ve ortalama 1 saat alır. Ardından uygulanacak tedavi süreci şeklini alır ve 10 günlük bir iğne tedavisi adet döneminin yani regl döneminin 2 ya da 3. günü uygulanmaya başlanır. 14.gün kişiye çok hafif bir anestezi verilir ve yumurtalar toplanmaya başlanır. Akabinde yumurtalar sperm ile döllenir ve 3 gün sonra gelişme gösteren embriyolara genetik test yapmak amacıyla blastomer biopsisi yapılır. Kişi arzu ederse 14. ila 19. gün arasında evine dönebilir. Yumurta toplama işleminden 5 gün sonra hazır durumdaki kaliteli embriyolar anne adayına transfer edilir.
Cinsiyet seçimi ile çocuk sahibi olmak Türkiye’de neden yasaklanmıştır?
Dr. Halil İbrahim Tekin: Sanırım dini ve sosyal nedenler neticesinde yasaklandı.
Cinsiyet seçimi sırasında sperm ya da yumurta başkasından mı alınır?
Dr. Halil İbrahim Tekin: Kişinin kendi yumurtası ve spermi olduğunda başka bir sperm veya yumurta almak mantık dışı bir davranış olur. Zira her yumurta ve spermin belli bir maliyeti vardır.
Normal ilişki ile hamile kalındığında bebeğin cinsiyetini belirleme gibi bir imkân var mıdır?
Dr. Halil İbrahim Tekin: Hayır bilimsel açıdan kanıtlanmış böyle bir metot yoktur.
Genetik veya Kalıtsal hastalıkları olan çiftlerde cinsiyet seçimi bebek sahibi olabilir mi?
Dr. Halil İbrahim Tekin: İlaçlarla tedavisi kontrol edilmesi gereken kişiler bu metodu kullanamayabilirler.
Cinsiyet seçimi ile bebek sahibi olmak isteyenler herhangi bir sağlık güvencesi ile tedavi olabilir mi?
Dr. Halil İbrahim Tekin: Ne yazık ki SGK veya başka bir özel sigorta vasıtasıyla bu tedavi yapılmamaktadır.
Kişinin yumurtaları çok kaliteli olmasa bile, cinsiyet seçimi tedavisi ile bebek sahibi olabilir mi?
Dr. Halil İbrahim Tekin: mümkün olabilir.
Spermleri yetersiz sayıda veya hareketsiz olan erkeklerde cinsiyet seçimi tedavisinde problem çıkar mı?
Dr. Halil İbrahim Tekin: Sperm sayısı az veya hareketsiz olduğu durumlarda da cinsiyet seçimi işlemi yapılabilmektedir.
Dr. Halil İbrahim Tekin
Ortadoğu ve Balkanlar Tüp Bebek Merkezi
Tel: +90 392 366 32 17
http://www.kibristupbebek.com