Sütten kesilmiş bir bebeğe verilecek ilk gıdalar
Bebeğinize vereceğiniz ilk katı gıda maddelerinin çok lezzetli olmasına özen gösterin. Tabii ki besin değeri olan gıda maddelerini seçmeniz yerinde bir davranış olacaktır ancak katı gıdalara geçiş aşamasında öncelikli olan kriter bebeğinize vereceğiniz yiyeceğin tadının güzel olmasıdır. Geçiş aşamasında uyulması gereken başka bir kriter de bebeğinize vereceğiniz besinin sindirim sistemini zorlayan bir yiyecek olmamasıdır. Bebeğinize vereceğiniz katı besinleri rendelemeye, ezmeye ve püre haline getirmeye çalışın. Anne sütünden kesilen bebekler yediklerini hemen çiğnemeye alışamaz ve emmek isterler. Hazırlayacağınız püreler bebeğinizin işini kolaylaştıracaktır.
Püreler
Elma, armut, şeftali, kayısı ve muz püresi
■ Havuç, bezelye, tatlı patates, karnabahar, nohut ve brokoli püresi
■ Pirinç lapası
Bebeğiniz 6. ayını doldurduğunda doktorunuzun da uygun gördüğü yiyecekleri püre haline getirmeyi deneyebilirsiniz. Bebeğinize farklı bir gıda maddesi yedirmek istiyorsanız, bu gıdanın yanında başka bir katı gıda vermeyin. Bebeğinizi alıştırmaya çalıştığınız katı gıda maddesini 3-4 gün boyunca denemeye çalışın. Bu süre içinde bebeğiniz bu gıda maddesinin tadına alışır. Bebeğinize farklı bir gıda maddesi yedirmek istiyorsanız, önerilen süreyi bekleyin çünkü yeni bir damak tadına alışması zaman alabilir. Yeni bir gıda denemesi için beklediğiniz 3-4 günlük sürede, bebeğinizin vücudunun verdiği reaksiyonları da takip edin. Örneğin, denediğiniz gıda bebeğinizde alerjiye ve benzeri bir sağlık sorununa yol açıyor mu? Bu tür soruların cevapları bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.
Bebeğinize vereceğiniz ilk gıdalar akşam yemeği için hazırlanan klasik yemek çeşitlerinden olmak zorunda değildir. Bebeğiniz verdiğiniz yiyecekten sadece birkaç kaşık yemekle yetiniyorsa, endişelenmeyin. Yemek yemeye alışan bebekler öğle ve akşam yemeği düzenine ve bu düzen çerçevesinde yenilen yemeklere de alışırlar. Bebeğinize, yemeğini bitiremeyeceği konusundaki endişelerinizi hissettirmeyin. Aksi takdirde, bebeğinizin yemeği, “endişe duygusu” ile özdeşleştirmesine neden olursunuz.
Bebekler için önerilmeyen gıdalar
“Alerji ve gıda tahammülsüzlüğü” başlığı altında bebeklerin sağlığını bozan bazı gıdalardan söz edeceğiz. Bu bölümde ise alerji ve gıda tahammülsüzlüğü dışındaki sebeplerden dolayı uzak durulması gereken bazı gıda maddelerinden bahsetmek istiyoruz:
■ Ağır kırmızı et türleri (örneğin, kuzu eti) bir bebeğin sindiremeyeceği kadar fazla yağ oranına sahiptir. Bebeğiniz 9 aylık olana kadar, bu tür et çeşitlerinden kaçının.
■ Bebek mamalarına tuz koymayın. Tuzlu gıdalar bebeklerin böbreklerini yorar.
■ Bebeğiniz 6-7 aylık olana kadar, mamalarına baharat koymayın.
■ Şekerli yiyecek ve içecekler diş çürümesini kolaylaştırır
■ Kızartılmış gıdalar bebekler için uygun değildir. Bebeğinizin mamalarına katı yağ ya da tereyağı koymayın. Sıvı yağ kullanmamaya çalışın. Buharda pişirilen mamalar bebekler için idealdir.
Bebeğiniz tattığı birbirinden farklı gıdalardan sonra herhangi bir sorun yaşama-mışsa, sizinle beraber sofraya oturabilir ve büyüklerinin yediği yiyecekleri yemeye başlayabilir. Özellikle de kahvaltı bebekler için ideal bir başlangıçtır.