Streptomisin
Streptomisin ilk olarak 1945 yılında Waksman’ca Streptomyces griseus ismindeki toprak mantarından elde edilmiş, aminoglikozid grubu bir antibiotiktir. Pekçok mikroplara, daha çok tüberküloz mikrobuna karşı etkili olması sebebiyle bu hastalığın tedavi edilmesinde kullanılan ilaçlar arasındadır ve en etkilisidir. Streptomisin ve bir benzeri olan dihidrostreptomisin bakterilerin içine girdikten sonra protein yapımını durdurmak yoluyla çoğalmalarını engellemekte ve hemen akabinde de ölümlerine sebep olmaktadır.
Mide – bağırsak yolundan emilme olmadığından kalçadan zerkedilen bir tür ilaçtır. Streptomisinin de her ilaç gibi yan etkisi elbette vardır. Baş dönmesi, bulantı, deri döküntüsü gibi yan etkiler görülebilir. Yüksek dozda ve sürekli kullanıldığında işitme bozukluğu (sağırlık), karaciğer ve böbrek bozukluğu (albuminüri) yapabilir.
Ayrıca streptomisine karşı bakterilerde çok çabuk bir direnç ve bağışıklık meydana gelir. Bu sebeple, tüberküloz tedavisinde PAS ve INH gibi diğer ilaçlarla birlikte kullanılır.