tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Vezikoüreteral Reflü

Vezioüreteral reflü idrann idrar kesesinden üreter ile böbreklere geri (reflü) basmasıdır.İnsanlar idrar kesesi ile böbreklerin üreterle birleştiği noktada var olan bir kapakçık ile doğar. Bu kapakçık idrar kesesindeki basınç fazla olmasına rağmen idrarın tüplere geri dönmesini engeller.

Bu kapakçığın işlevini normal olarak yapamaması durumunda, idrar kesesinden geri sızan idrar beraberinde idrar kesesinde barınan bakterileri böbreklere taşır, ayrıca böbreklere fazla basınç uygulanacağı için her iki durumda da böbrekler zarar görebilir.Vezioüreteral reflü çocuklarda daha sık görülür ve yüksek tansiyona yol açabilir (böbreklerin kan basıncı üzerinde büyük etkisi olduğu için). Zamanında düzeltilmemesi durumunda reflü, bitiş-safhası böbrek yetmezliğine yol açabilir.Daha hafif reflü geçiren çocuklarda zaman içinde düzelme olur.

SEMPTOMLAR
Reflü fazla semptomlara sahip değildir fakat vücudunuzun yan tarafında ağrı (sık olarak idrar yolu enfeksiyonu olduğunuzda), ateş, idrar yaparken ağrı ve diğer enfeksiyon belirtileri baş gösterebilir.
Eğer reflü böbreklerde hasara yol açarsa, tansiyonunuz yükselebilir. Eğer hasar ileri düzeyde ise kronik böbrek yetmezliği semptomları ortaya çıkabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Eğer Vezioüreteral reflü semptomları gözlerseniz, bir doktora görünün. Testlere intravenöz piyelografi dahil olabilir. Bu test sonucunun pozitif çıkması durumunda sistoüreterogram adı verilen ikinci bir test uygulanabilir. Bu test sayesinde böbreklerde hasar olup olmadığı anlaşılır.Durumun derecesine göre tedavi seçenekleri değişir fakat her halükarda idrarı enfeksiyonlardan arındırmak için düşük dozlarda antibiyotik kullanılabilir.

Reflü ciddi boyutlara ulaşmışsa veya tedaviye yanıt vermiyorsa ameliyat önerilebilir. Ameliyat esnasında idrar kesesine giden üreter bağlantısı kesilerek ayrılır ve geri akıntıyı azaltacak bir açı ile idrar kesesine yeniden dikilir. Pek çok insanda ameliyat olumlu sonuç vermektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular