tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Lenf Bezi Kanserleri

Lenfoma, lenf bezi kanserleri için kullanılan geniş bir terimdir. Lenfatik sistem; lenf bezlerini (lenf nodu (düğümü) olarak da adlandırılır), bezleri birbirine bağlayan ve lenfatiktikler olarak adlandırılan ince damarları ve dalağınızı, timusunuzu (özdeninizi), tonsillerinizi (bademciklerinizi) ve adenoidlerinizi (bezelerinizi) kapsar.Lenf bezleri, hastalıklarla savaşan immun (bağışıklık) hücrelerini üretir ve bunlara ev sahipliği yapar ve hasta olduğunuzda, bezlerinizin şişmesine neden olan enfeksiyöz ajanları yakalar.

Lenfatiler (lenf damarları), vücudun tüm bölümlerine ulaşan bir ağ yaratırlar. Görevleri, lenfosit içeren sulu bir sıvı olan lenfi taşımaktır. Bu ağda, çoğunlukla kol altı, kasık, boyun ve karın bölgele¬rinde lenf bezi kümeleri bulunur.Lenfomalar, vücudunuzun herhangi bir bölgesinde gelişebilir ve lenf sistemindeki uzaklara erişen kanallar aracılığıyla hemen hemen her doku ve organa yayılabilir. Lenfomalar geliştiğinde, lenf bezleri şişer.

Lenfoma teşhisi konulan kişilerin %80’inden fazlasında, acı vermeyen fakat sürekli şiş bir ya da daha fazla lenf bezi mevcuttur. Lenfomadan kaynaklanan şişlik, enfeksiyona tepki olarak oluşan şiş lenf bezleriyle aynı değildir. Enfeksiyona karşı bir tepki olarak oluşan şişlik geçicidir ve genellikle dokunmaya karşı hassastır. Başka bir enfeksiyon belirtisi olmaksızın lenf bezleriniz iki haftadan fazla şişerse, doktorunuzu gölünüz.

Lenfomalar, Hodgkin hastalığı ve Hodgkin olmayan (dışı) lenfomalar olmak üzere ikiye ayrılır. Çoğu doktor, Hodgkin hastalığının en tedavi edilebilir ve en iyileştirilebilir lenfoma olduğunu düşünür. Hodgkin olmayan (dışı) lenfomaların bir düzineden fazla alt tipi vardır ve bunlardan bazılarının (hastalık) seyri diğerlerininkinden daha olumludur.

Lenfomaları Teşhis Etme (Lenfoma Tanısı)
Lenf bezi kanserini teşhis etmek için doktorunuz önce, lenf bezlerinizin ve karaciğer ile dalak gibi lenf sistemine bağlı diğer organlarınızın büyüyüp büyümediğini anlamak için fiziksel bir muayene yapacaktır.

Daha sonra doktorunuz, kan ve idrar testleri yapabilir. Bazen bir lenfoma, lenf bezlerinizin deri altından daha ziyade vücudunuzun içinde şişmesine neden olur. Lenf bezleri, deri altında şiştiğinde daha kolayca görülüp hissedilebilir. Bu nedenle doktorunuz, bir göğüs röntgeni çekebilir ya da bazen etkilenmiş bezlerin yerini belirlemek için bir göğüs, karın ve pelvis (leğen bölgesi) bilgisayarlı tomografi taraması yapabilir.

Doktorunuz, cerrahi bir lenf bezi biyopsisi de ayarlayacaktır. Bez, yüzeye yakın bir yerdeyse, biyopsi için sadece lokal bir anestezik kullanıl¬ması yeterli olur ve biyopsi yarım saat alır. Lenf, daha zor ulaşılabilir bir yerdeyse, kısa bir operasyona (ameliyata) gerek duyabilirsiniz ve bir ya da iki gün hastanede kalmanız gerekebilir.

Daha sonra bir patolojist, şişmiş lenfin kanseröz (kanserleşmiş) hücrelerle mi yoksa normal hücrelerle mi dolu olduğunu anlamak için örneği mikroskop altında inceler. Lenf bezi, bağışıklık sistemi bir enfeksiyonla savaşırken normal hücrelerle dolar. Bir biyopsiyle alınan kemik iliğinin analizi, ek bilgi sağlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular