Periferik Nevropati
Periferik nevropati, beyniniz ve omuriliğinizi vücudun diğer kısımlarına bağlayan geniş sinir ağı, periferik sinirlere hasar verir. Periferik nevropati’nin pek çok sebebi olup, bunlar alkolizmden, diabetes mellitus (İnsülin noksanlığına bağlı olarak gelişen ve karbonhidrat metabolizmasında bozukluk şeklinde ortaya çıkan bir hastalık) veya bazı zehirli kimyasal maddelere maruz kalmaya kadar çok çeşitlilik arz eder. Ayrıca, bazı kalıtsal durumlar da tedricen artan nevropati’ye sebep olur.
Semptomlar
Periferik nevropati’nin semptomları, hasar gören sinirin yeri ve kapsamına bağlı olarak değişiklik arz eder. Hemen hemen tüm türleri, karıncalanma ile başlar ve aylar ya da yıllar içinde uyuşukluğa doğru yavaş yavaş ilerler. Şeker hastalığından muzdarip kişilerde çok yaygın olarak görülen ve ciddi bir sorun olan, ayak uyuşukluğu; sizi ciddi enfeksiyon ve yaralanmalara karşı risk altına sokar; çünkü çarpmaları, çürük ve ezikleri ya da enfeksiyonun ilk belirtilerini hissedemezsiniz. Çoğunlukla, semptomlar ayakları ve bacakların alt kısımlarını etkiler; mamafih, vücudun diğer kısımları da etkilenebilir.
Periferik sinirlerin hasar görmesi, ayrıca, görme bulanıklığı, düşük kan basıncı, su dökmede zorluk, mide büyümesi, bağırsak krampları ve iktidarsızlık gibi sorunlara da sebep olabilir.
Tedavi Seçenekleri
Periferik nevropati’nin belirtilerinden herhangi birinden muzdaripseniz, doktorunuza danışınız; sizi bir nöroloji uzmanına yönlendirebilir. Halihazırda bilinmiyorsa, periferik nevropati’nizin sebebini belirlemek üzere testler yapılabilir. Doktorunuz, bu hastalıktan muzdarip olup olmadığınızdan emin değilse, bir electromyogram yardımcı olabilir.
İlaçlar, ağrıyı tedavi edebilir veya diğer semptomları hafifletebilir; en çok kullanılanlar heterosiklik ilaçlardır. Kontrol ve altta yatan sebebin geri çevrilmesi ya da ortadan kaldırılması, semptomların gelişmesini yavaşlatabilir ya da kalıcı tedavi ile sonuçlanabilir.
Periferik Nevropati’nin En Yaygın Sebepleri:
Periferik sinirlerin hasar görmesi, pek çok sebepten kaynaklanabilir. Aşağıdakiler en yaygın karşılaşılan sebeplerdir:
■ Alkolizm
■ Diabetes mellitus
■ Kötü huylu tümörler
■ Üremi
■ B1, B6 veya B12 vitaminleri eksikliği
■ Kurşun zehirlenmesi
■ Periarteritis nodosa
■ Hipotiroid (Tiroid salgısı noksanlığından doğan durum)
■ Guillain-Barre sendromu