Menenjit
Menenjit, beyni ve omuriliği çevreleyen ve koruyan üç zar olan “meningeierin iltihaplanmasıdır. Menenjit çoğunlukla, bir virüs ya , da bakterinin yol açtığı enfeksiyon sonucu vuku bulur.
Enfeksiyon genellikle, vücudun başka bir kısmında başlar ve kan dolaşımı suretiyle beyin zarlarına ulaşır. Enfeksiyon ayrıca, sinüs boşluklarından veyahut kulaktan da beyine doğrudan yayılabilir.
Viral (virüsün yol açtığı) menenjit, en yaygın ve ılımlı olan şekildir ve birincil olarak çocukları etkiler. Bakterial menenjit bir tıbbi acil durum olup, teşhis ve tedavi edilmediği takdirde ölümcüldür.
Semptomlar
Viral ve bakterial menenjitin semptomları benzerdir. Ama şiddetleri ve gelişme oranları açısından farklılık arz ederler. Ateş, bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, ışıktan rahatsız olma, ve boyunda sertlik; bu hastalığın belirtileri yani semptomlarıdır.
Viral menenjit, ılımlı semptomlar yaratır ve bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Bakterial menenjit çok daha şiddetli olup, birkaç saat içinde gelişebilir. Şiddetli boyun ağrısı ve sertliğini, kafa karışıklığı, bilinç kaybı ve ölüm takip edebilir.
Tedavi Seçenekleri
Kendinizde ya da çocuğunuzda menenjitten şüphe ederseniz, acilen bir doktora görünün. Doktor, sebebi belirlemek üzere bir bel ponksiyonu (alt bel kısmına sokulan bir iğne suretiyle omurilik sıvısından bir örnek alınması) uygulayabilir.
Viral menenjit, tedavi gerektirmez. Bakterial menenjit ise, acil olarak damardan enjeksiyon suretiyle verilecek antibiyotik tedavisi gerektirir. Haemophilus influenzae adı verilen bir bakteriye karşı yapılan aşılama, bakterilerin yol açtığı menenjit ataklarını büyük ölçüde azaltmıştır.
Bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde (AIDS’li, kanserli ya da organ nakli geçirmiş olanlar gibi) menenjit, mantar enfeksiyonları ya da parazitlerden kaynaklanabilir.
Menenjit Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Aşağıda Yer Alan Videoyu Sonuna Kadar İzlemeniz Tavsiye Edilir