Huntington Hastalığı
Huntington chorea olarak da adlandırılan bu hastalık, nadir rastlanan ve kalıtsal nitelikte bir hastalık olup; beyindeki sinir hücrelerinin tedrici şekilde bozulmasıdır ve irade dışı kıvranma hareketleri (chorea) ‘ne ve mental bozulmaya sebep olur.
Ebeveynlerden birinde hastalık varsa, diğerinde hiç olmasa bile, çocuğun hastalıktan muzdarip olma riski yüzde 50’dir. Genin kalıtsal olarak alınıp alınmadığını belirlemek üzere, cenin’e genetik test uygulanabilir.
Semptomlar
Semptomlar genellikle 20 ila 40 yaşları arasında başlar; fark edilmez ya da belli belirsiz bir şekilde başlayıp yavaş ilerler. Sinirlilik, depresyon ya da kişilik değişiklikleri dahil olmak üzere, ilk olarak duygusal belirtiler görülmeye başlayabilir. Zaman ilerledikçe, bu bilişsel problemler, demans’a doğru gider ve hafıza kaybı ve diğer mental yeterlilik muvaffakiyetsizlikleri ortaya çıkar. Fiziksel semptomlar sonradan bunları takip eder; bunlar, yüzde, kollarda ve gövdede irade dışı ve rasgele seğirmelerdir. Huntington hastalığı olanların yüzlerinde genellikle alışılagelmişin dışında ifadeler mevcut olup, geniş ve eşit olmayan adımlarla yürürler.
Tedavi Seçenekleri
Huntington hastalığının tedavisi yoktur. Chlorpomazine veya haloperidol gibi ilaçlar ile yapılan tedavi, hareket ve ruh hali kusurlarına yardımcı olabilir. Ama hastalığın ilerlemesini durdurmaz. Huntington hastalığı olan kişiler, nihayette, mental ve fiziksel yeterliliklerindeki gerilemenin sebep olduğu komplikasyonlardan muzdarip olurlar. Demansı olan her kişi gibi, enfeksiyon ve hastalıklara daha eğilimli hale gelirler ve fiziksel olarak zayıflarlar; çünkü, solunum sistemlerini enfeksiyonlardan korumada ve yemek yeme yoluyla beslenmede sorunları vardır.