Amyotrophic Lateral Sclerosis-ALS
Lou Gehrig hastalığı (1941 yılında bu hastalıktan ölen beysbol oyuncusu) olarak da bilinen amyotrophic lateral sclerosis (ALS), kasları kullanma yeterliliğini kontrol etmekten sorumlu omurilik ve beyindeki sinir hücrelerinin (nöronlar) yıkımına sebep olan, tedrici gelişme gösteren, dejeneratif bir hastalıktır. ALS hastalığının karakteristik özelliği, kaslardaki tedrici zayıflama ve bunu takiben nihayette komple felçtir.
Erkekler kadınlara oranla bu hastalığa daha çok yakalanır. ABD’de her sene 5000 civarında insan bu hastalığa yakalanmaktadır. Bu hastalık genellikle 40 yaş sonrasında başlar. Bu hastalığa yakalanmış kişilerin küçük bir bölümü, kalıtsal yolla kusurlu bir gen devralmıştır. Diğerlerindeki sebep bilinmemektedir.
Semptomlar
ALS, bacak, kol, yüz ve dil (ki konuşmayı etkiler) kaslarını; yutkunma mekanizması ve nihayette kişinin solunum yeterliliğini etkiler. Mantıklı düşünme; zeka ve akıl; dokunma, tatma, koklama, duyma veya görme; göz hareketleri; kalp, bağırsaklar veya mesanenin istemsiz (irade dışı) kasları; ya da cinsel işlev; hususlarını etkilemez.
Tedavi Seçenekleri
Doktorlar, ALS hastalığını, belirtilere (semptomlara), fiziksel muayeneye ve laboratuar testlerine göre teşhis ederler. Genellikle, bir sinir iletim incelemesi ve uzuvların sinirlerini ve kaslarını test eden electromyography uygulanır.
ALS’nin iyi bir tedavisi yoktur. Kişinin solunum yapmasına yardımcı olan bir cihaza bağlanmasını ve ölümünü geciktiren riluzole adlı bir ilaç vardır. Diğer tedaviler test edilmektedir.