Beyin Tümörleri
Bir beyin tümörü, beyin ya da kafatası içindeki her türlü anormal hücre büyümesidir. Beyin tümörleri habis (kanserli ve yayılması muhtemel) ya da iyi huylu (muhtemelen yayılmayacak olan) olabilir. Her tür beyin tümörü ciddi bir durumdur; çünkü beyin içinde büyüyen bir tümör, beyin içi yapılara baskı yapmadan ve zarar vermeden büyüyemez.
Kanserli Beyin Tümörlerinin İki Kategorisi Vardır: Birincil ve ikincil. Birincil tümörler beyin dokusunda başlar. İkincil beyin tümörleri, diğer bir organda çoğunlukla akciğer ya da göğüste başlayan kanserler olup, beyine sıçrarlar. İkincil beyin tümörleri, birincil tümörlere oranla daha yaygındır ve vücudunun herhangi başka bir yerinde kanseri olan insanların yüzde 25’inde görülür.
Beyin tümörleri her iki cinsi de etkiler ve her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak ikincil tümörlerle, ileri yaşlarda daha çok karşılaşılır ki bu dönem, tüm kanser şekillerinin oluşmasının daha muhtemel olduğu dönemdir.
Semptomlar
Bazı beyin tümörleri, henüz küçükken, hafif bir felç ya da bir kanamaya sebep olduklarında keşfedilirler. Komşu beyin dokusuna baskı yapıp bir kol ya da bacakta zayıflık veyahut konuşma zorluğu yaratacak düzeyde büyüyene kadar, bunların çoğu belirti vermezler.
Bazen beyin tümörünün yegane semptomu, kafatası içinde artan basınçtan kaynaklanan bir baş ağrısıdır. Baş ağrısı çekme eğilimi olmayan bir kişideki baş ağrısı, ilk semptom yani belirti olabilir. Nadir vakıalarda, kişilikteki sebebi tarif edilemeyen bir değişiklik, beyin tümörünün ilk işareti olabilir.
Tedavi Seçenekleri
Eğer tedavi edilmezse, beyin tümörleri kalıcı beyin hasarına ‘ sebep olabilir ve tedavideki tüm gayrete karşın pek çok türü öldürücüdür. İyi huylu ve bazı habis tümörlerde, erken teşhis ve tedavi en iyi iyileşme şansını yaratır.
Bir beyin tümörü aramak için, bilgisayarlı tomografi, ya da manyetik rezonanslı görüntüleme dahil olmak üzere, doktorunuz çok çeşitli testler uygulayacaktır. Bu testlerde, beyinin resimleri çekilir ve her tümörün yeri ve ebadı belirlenir. İkincil beyin tümörleri diğer organlardaki kanserler sebebiyle geliştiğinden, vücudunuzun diğer kısımlarına da radyoloji testleri uygulanabilir.
Eğer ameliyat düşünülüyorsa, tümörün ebadı ve yerine dair daha fazla değerlendirme için, cerebral anjiyografi de gerekli olabilir. Doktorunuzun ne bulguladığına bağlı olarak, bir nörolojist, onkolojist veya bir beyin ve sinir cerrahına gönderilebilirsiniz.
Bazı iyi huylu ve habis tümörlerin çıkarılması için yapılan ameliyatlar başarılı olabilir. Mamafih, hayati beyin yapılarına tutunmuş olması sebebiyle tüm tümör çıkarılamaz ise, nüksetme muhtemeldir. Tümörün tamamen çıkarılmasının mümkün olmadığı durumlarda dahi, baskıyı azaltmak ve semptomları hafifletmek üzere, bazen bir parçasının çıkarılması imkan dahilinde olabilir. Bilgisayar desteği ile icra edilen ameliyat, evvelce erişme imkanı olmayan çok derindeki tümörlerin çıkarılması için cenahların yeterliliğini arttırmıştır.
Ayrıca radyasyon terapisi veya kemoterapi de uygulanabilir. Beyin dokusundaki şişmeyi azaltmak üzere corticosteroid ilaçlar verilebilir ve anticonvulsant ilaçlar tümör büyümesine bağlı felçlerin kontrol edilmesini sağlayabilir.
Kansere karşı kullanılan ilaçların ya da radyoaktif disklerin doğrudan tümör içine yerleştirilmesinin daha etkili olup olmadığına dair çalışmalar yapılmaktadır. Eğer kanser tüm vücuda yayılmış ise veyahut habis durum ameliyat suretiyle tedavi edilemiyorsa, gayretler, semptomların ferahlatılmasına ve rahatlık sağlanmasına yönelir.