Kas Hastalıkları
Birçok vakalarda kasları etkileyen hastalıklar, kasların hareket ve duyusunu kontrol eden sinirlerin yaralanmasından meydana gelir. Kaslar bazen fiziksel aktivitey le yaralanabilir. Örneğin bir kas lifi, an, bir sıçrama, keskin bir vuruş veya ani bir gerilmeyle zedelenebilir. Kasları kemiklere bağlayan tendonlar burkulabilir. Uyluk ve bacağın arkasındaki kaslar, koşma veya diğer atletik sporları yaparken ayak veya bacağın ani dönüşüyle yırtılabilirler. Kasın veya tendonun koptuğu noktada ani ve şiddetli bir ağrı, yaralanmanın ilk belirtisi olarak meydana gelir. Bunu kas zafiyeti izler ve sıklıkla kas lifleri arasında toplanan ve pıhtılaşan kan yani nema-tom, ağrıya sebep olur. Böyle yaralanmaların tedavisinde, yaranın şiddeti ve tabiatı, hastanın yaşı ve genel durumu, önemli faktörlerdir. Kas ve ten-donların ağır yaralandığı bazı olayların tedavisi ancak ameliyatla yapılabilir. Teşhis konur konmaz yapılacak başarılı bir ameliyatla ve kas iyileşinceye kadar hareketsiz kalınması ile iyi bir sonuç alınabilir. Kasın eski yeteneğine kavuşması için masaj ve hareket egzersizlerinin yavaş yavaş yapılması gereklidir.
Kaslar mikropların yayılmasına bağlı olarak iltihaplanabilir. Kasın iltihaplanmasına miyosit denir. Adalede cerahatin apse şeklinde toplanması halinde ise apsenin boşaltılması gerekir. Trişinosis, kaslarda iltihaplanma şeklinde belirti veren bir hastalıktır. Etkeni olan trişin bir parazittir ve sindirim kanalı yoluyla vücuda girer. Kas dokuları arasına yerleşerek burada büyür ve miyosite neden olur.
Poliomiyelit denen çocuk felcinde sinir hücrelerinin yıkımı kas hareketlerinin azalmasına, beslenememesine ve giderek atrofisine neden olur. Böyle kasların kullanılamaz durumda bulunması karakteristiktir. Gene kasların çalışamaz durumda olması ve kuvvet kaybı muskular distrofi olarak bilinen bir grup kas hastalığında da görülür. Bu durumların kaynağı çok çeşitlidir ve çoğu zaman da bilinmez. Tipik bir hastalık da doğumda normal olarak görülen bir çocuğun 4 veya 5 yaşlarında bacaklarının tam olarak tutmamasıyla başlar. Sırt kasları zayıflar, böylece çocuk dik olarak oturamaz ve yatar pozisyondan ayağa güçlükle kalkar. Bazı vakalarda kasların tümü kullanılamaz hale gelir. Kas zafiyeti ilerlerken, herhangi bir doku kaybı meydana gelmeyebilir. Kaslar daha da zayıflar, buna karşılık güçlü kaslar çekilir ve vücut bükülür, çarpılır.
Fibrozit olarak isimlendirilen kas romatizmasında ise bağ dokusunda iltihap vardır. Yaygın vücut ağrılarına rağmen laboratu-var bulguları normaldir. Ancak bazı noktalar (uyarılma noktaları) basıldığında duyarlık gösterir.
Kas tümörüne myom denir. Adale tümörleri erken teşhis edildiğinde ameliyatla miyom çıkartılabilir. Kaslarda oluşan herhangi bir şişlik karşısında ihmal etmemeli, bir doktor tarafından muayene olunmalıdır. İhmal edilmiş tümörlerin zamanla dejenere olup çürümeleri veya kötü bir karakter kazanmaları, sarkoma dönüşmeleri mümkün görülmektedir.