Zatürree
Zatürree, çok çeşitli mikroorganizmalardan kaynaklanabilen akciğer iltihaplanmasıdır. Daha büyük çocuklarda görülen zatürree belirtileri, yetişkinlerde görülen belirtilerle aynıdır . Genellikle öksürük, ateş ve bitkinlik ile hastalık hali görülür.
Öksürük genelde geceleri ve sabahları daha şiddetlidir ve 10 gün kadar sürebilir. Çocuğunuz hırıltılı nefes alabilir, homurdanma sesleri çıkarabilir ve göğsünde ağn olabilir.
Zatürree olan bebekler huysuzdur, daha az hareketlidir ve genelde öksürürler. Her zaman ateşleri olmayabilir. Çok hızlı ve büyük bir çaba göstererek nefes alırlar ve iştahları çok yoktur. Çocuğunuzun cildi ve dudakları mavi bir renk alırsa çocuğunuz yeterli derecede oksijen almıyor demektir. Vakit kaybetmeden acil servise başvurun.
Zatürree ile ilgili bütün belirtileri doktorunuza bildirmelisiniz. Doktorunuz çocuğunuzun nefes almasını daha net bir şekilde duymak için stetoskop ile genel bir muayene yapacaktır. Göğüs röntgeni de çekilebilir; ancak zatürree şiddetli olsa bile ilk evrelerinde bir belirti vermeyebilir. Doktorunuz çocuğunuza asetaminofen gibi ateş düşürücü ilaçlar vermenizi, bol bol sıvı içirmenizi ve yatakta dinlenmesini sağlamanızı önerecektir.
Bakteryel enfeksiyon olduğu kesinleşirse, tedavi ağızdan alınan antibiyotikler ile yapılır. Daha şiddetli zatürree geçiren çocuklar hastaneye yatırılabilir ve damardan antibiyotik ile oksijen desteği almaları gerekebilir. Bkz . ZATÜRREE İÇİN ŞİFALI BİTKİLER