tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Yenidoğanlarda Yapay Beslenme Tekniği

Mutlak damar yoluyla beslenme, yeni doğan bebekte ağız yoluyla beslenmeyi engelleyen ağır mide-bağırsak bozukluklarında, bağırsakların büyük bölümünün çıkarıldığı ameliyatlardan sonra, ağız yoluyla bes­lenmenin kesin olarak uygulanmaması gereken durumlarda (doku ölü­müyle ortaya çıkan bağırsak iltihapları, tedavi edilemeyen ishaller) ya da mide genişlemesine yol açacak bir durumu (solunum güçlüğü krizi, ağır gelişim bozuklukları) engellemek amacıyla uygulanır.

Besleyici sıvılar yenidoğanda kalbin sağ kulakçığının girişine (üst anatoplardamara) yerleştirilen katetere verilir. Mutlak damar yoluyla beslenme, bu yolla yüksek yoğunluklu eriyiklerin vücuda verilmesini sağlamakla birlikte enfeksiyon ya da tromboz (pıhtı oluşumu) gibi riskleri artırır.

Damardan verilen sıvılarla çok fazla enerji sağlanama­yan durumlarda bir çevrel toplardamardan yararlanılır. Çocuklarda amaç vücut ağırlığının kilogramı başına günde 100 kalori verilmesi­dir.

Başlıca kalori kaynağı yüzde 10luk glikoz çözeltisinden sağlanır. Başlangıç dozu dakikada vücut ağırlığının kilogramı başına 6,5 mg’dir (yaklaşık 10 g/kg/gün). Doz her gün dakikada vücut kilosu başına 2 mg artırılır; hastanın toleransı kan ve İdrardaki glikoz düzeyinin her gün izlenmesiyle saptanır. Aminoasitler toplam kalori girdisinin yüzde 15-20’sini oluşturur.

Başlangıç dozu günde kilogram başına yüzde 0,5 gr’dir; kilogram başına 3,5 gr’yi geçmemelidir. Soya ve yumurta lesitininden üretilen yağ emülsiyonunun içerdiği lipitler geri kalan yüzde 20-35’lik enerji gereksinimini karşılamalıdır. Bunlar başlangıçta gün­de vücut ağırlığının kilogramı başına 0,5 gr olarak verilmeli, daha son­ra günde kg başına 2-3 gr’ye kadar artırılmalıdır. Yenidoğanın yaşına ve kalori gereksinimine göre haftada 1-5 kez verilir.

Bu eriyikler ayrıca çinko, bakır, magnezyum gibi elementleri ve K, B2 ve folik asit gi­bi vitaminleri de içermelidir. Bunlar sonda ile haftada bir kez verilir. Sıvı girdisi hastaya göre değerlendirilmeli, her bebeğin koşulları ayrı ayrı gözönüne alınmalıdır. Sıvılar az verilmemeli, ama kalbin yükünü artırmamak ve doğumdan sonra fizyolojik olarak kapanan Botallo ka­nalının yeniden açılmasına yol açmamak için aşırı sıvı yüklemesinden kaçınmalıdır.

Genellikle ilk gün kilogram başına 60-80 mi sıvı ile başlanır. İlk hafta­nın sonunda günde kilogram başına 150-200 ml’ye ulaşılır; yenidoğana fototerapi (ışık tedavisi) uygulanmışsa sıvı mİktarı yüzde 20-30 ka­dar artırılır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular