Bölgesel Masaj
El ve ayaklarda vücudun her bölümünde refleksleri uyaran nokta ya da bölgeler vardır. Bu bölgelere yapılan masaj yitirilmiş dengenin yeniden kurulmasını ya da hastalık etkenlerinin saldırısına karşı koyulmasını sağlayarak organ ve sistemlerin işlevlerinin düzelmesine yardımcı olabilir.
Vücudun küçük bir bölümünde organizmanın bütün bileşenlerini özetlenmiş olarak bulma ve bu küçük ölçekle sınırlı girişimler aracılığıyla organizmanın durumunu iyileştirme umudu yalnız Doğu değil, Batı toplumlarında da oldukça yaygındır.
Bölgesel masaj uzmanları bu kavramı benimsemiş insanlardır. El ve ayaklarda vücudun bütün öbür bölümlerini temsil eden, sinir yoluyla buralara bağlı bölgeler bulunduğuna inanırlar. Onlara göre olumsuz çevresel etkiler sonucunda ayakların sinir uçlarında çok miktarda kalsiyum tuzları ve ürik asit kristalleri birikmekte, bunlar sinir uçlarını tıkayarak salgıbezlerine ve organlara normal uyarıların gitmesini engellemektedir. Uygun masajlar tuz ve kristallerin giderilmesine yardımcı olarak bu organların yeniden normal biçimde uyarılmasını ve kısa sürede normal işlevlerini yerine getirebilir duruma gelmesini sağlayabilir.
Tarihsel Bilgiler
Bölgesel masajın geçmişi Batı’da tıbbın babası sayılan ve İÖ V. yüzyılda yaşamış olan Hippokrates’e kadar uzanır. Hippokrates genel olarak masajın savunucusu olarak bilinir, ama zamanımıza çok daha yakın tarihlerde bölgesel masajı başarıyla uygulamış ünlüler de vardır. Bunlardan Benvenuto Cellini’nin (1500-71) el ve ayak parmakları üzerine güçlü baskı uygulayarak her tip ağrıdan kurtulduğu belirtilir.
Bölgesel masajı bugünkü’ sistemli haline getiren kişi ise Amerikalı hekim William H. Fitzgerald’drr. (1872-1942). Kuramları ve uygulama sonuçlarını 1913’te duyurmaya başlayan Fitzge-rald’a göre, insan vücudundan dikey olarak geçen 10 meridyen vardır. Bu meridyenler vücudu 10 bölgeye ayırmakta, her bölgede belirli organlar yer almakta, el ve ayakların belirli alanlarında da bu organların “refleks” izdüşümleri bulunmaktadır. Fitzgerald’ın bu temel görüşünden sonra birbirinden az çok farklı birçok kuram ortaya atılmıştır. Bunların çoğu da el ve ayaktaki çeşitli bölgelere uygulanacak masaj teknikleriyle ilgilidir. Ama masaj tekniği konusunda katı bir kural yoktur; herkes kendi yetenek ve becerisine göre masaj uygulayabilir.