Diyalize Başvurulan Durumlar
Akut böbrek yetmezliği- Diyaliz yakın döneme değin hemen her zaman ölümle sonuçlanan akut böbrek yetmezliğinin beklenen gidişini tam tersine çevirmiştir. İlaç tedavisinden yarar görmeyen ve idrar üretemeyecek duruma gelen hastalara hiç zaman geçirmeden diyaliz uygulanmalıdır.
Vücut diyalizle zehirli maddelerden ve potasyumdan arınır. Özel yöntemlerle sodyum ve su düzeyleri düşürülerek beyin ve akciğer ödemi de önlenebilir. Hasta fazla sıvıların dışarıya atılmasıyla bir seansta 5-6 kg zayıflatılabilir.
Akut böbrek yetmezliğinde hem hiperpotasemi (kanda potasyum düzeyinin artması), beyin ve akciğer ödemi ve asidoz gibi ölümcül komplikasyon olasılıklarını ortadan kaldırmak, hem de üreminin kanama ya da enfeksiyon gibi dolaylı komplikasyonlarını önlemek için diyalize bir an önce başlamak gerekir.
Kronik böbrek yetmezliği- Bu durumda diyaliz düzenli aralıklarla sürekli uygulanmalıdır. Bu düzen hastanın klinik durumuna ve diyaliz merkezinin olanaklarına bağlı olarak belirlenir. Genelde hastalara üç haftada bir 4-5 saatlik bir seans uygulanır. Seans sonunda evine dönen hasta iki diyaliz arasında olağan iş yaşamını sürdürebilir.