Safrakesesi Taşlarına Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Litotriksi sırasında safrakesesinde kalan parçacıkların kendiliğinden atılması aşağıdaki nedenlerle güçtür:
• Parçacıklar çok büyük olduklarından safra yollarından geçerek bağırsağa ulaşamazlar.
• Normal kişilerde de yemeklerden sonra tam boşalmayan safrakesesinin boşalma işlevi, safra taşı hastalarında zaten önemli ölçüde azalmış ve yavaşlamıştır.
Dolayısıyla geride kalabilecek taş parçalarının bütünüyle çözünmesi için litotriksiyle birlikte safra asiti türevlerine dayalı ilaçlar verilmelidir. Safradaki kolesterol miktarını azaltmak için tedavi litotriksiden 1 -2 hafta önce başlatılır ve en az üç ay sürdürülür.
Ne Zaman Yapılmalı
Litotriksi günümüzde ancak X-ışınları bakımından geçirgen olan taşlarda uygulanır. Ayrıca taşın tek olması durumunda çapının 3 cm’yi geçmemesi gerekir. Taş sayısı en fazla 3 olmalı ve bunların toplam kütlesi tek bir taş için kabul edilen ölçüyü aşmamalıdır. Litotriksinin uygulanmasından önce safra yollarının tıkalı olmadığı kolesistografiyle (kontrast madde verilerek safrakesesi filmi çekilmesi) kesinleştirilmelidir. Çok sayıda ya da çok büyük taşları bulunan ya da taşları kalsiyumdan oluşan hastalara litotriksi uygulanamaz.
Taşların parçalara ayrılıp dağılması olguların yaklaşık yüzde 63-85’inde sağlanabilir. Hemen her zaman taşlar 2-5 mm çapında parçacıklara ayrılır yada kum oluşturacak kadar ufalanırlar. Bunların atılması birkaç ay içinde tamamlanır.