Karaciğer Naklinin Uygulanmadığı Durumlar
Karaciğer naklinin gerektiğine karar verildikten sonra hastada naklin uygulanmasını kesinlikle engelleyecek bir sorunun olup olmadığının anlaşılması için çeşitli incelemeler yapılmalıdır.
Artan deneyimlerin ışığında bugün daha çok sayıda durumda karaciğer nakli sakıncalı görülmektedir.
Alkolizm ve böbrek yetmezliği dışında şu durumlarda da karaciğer nakli uygulanmamalıdır:
• Vücuda yayılmış sepsis;
• Karaciğer dışındaki organlardan birinde kötü huylu tümör;
• İleri evrede kalp – akciğer hastalığı;
• AİDS.
Ayrıca bazı klinik durumlarda karaciğer nakli yapmak görece sakıncalıdır. Gittikçe daha katı testlerin uygulandığı bu durumlarda karaciğer nakli yapılabilse de riskler kaçınılmaz biçimde yüksektir.
Karaciğerin kapı toplardamarının pıhtıyla tıkanması gibi karaciğer nakline engel bir durumla karşılaşılan bazı hastalarda ise günümüzde etkinliliği kanıtlanmış olan trombektomi (damar içindeki pıhtının çıkarılması) yöntemi uygulanarak karaciğer nakli yapma olanağı yeniden yaratılabilmektedir.
Hastanın yaşı da yeniden değerlendirilmesi gereken bir etkendir. 1980’lere değin 50 yaşın üstündeki hastalara karaciğer nakli hemen hiç uygulanmamaktaydı. Daha sonra bu sınırın çok kesin olmadığı görüşü belirmiş, deneyimler daha yaşlı kişilerde de karaciğer naklinin başarıyla uygulanabileceğini ve bunların nakilden sonra çalışma yaşamına geri dönebileceklerini göstermiştir.
Karaciğer naklinin ne zaman uygulanması gerektiği sorunu ise daha karmaşıktır. Değerlendirme çok zordur; hem temeldeki karaciğer hastalığının ve hastanın öyküsünün özelliklerine, hem de naklin sağlayacağı gerçek olanaklara bağlıdır.
Örneğin sirozlu hastalarda naklin hastalığın İleri bir evresinde yapılması ve böylece hastanın beklenen ömrünü önemli ölçüde uzatması gerekir. Ama cerrahi girişim aynı zamanda hastanın bu işlemden yarar görebileceği kadar erken dönemde yapılmalıdır.
Karaciğer naklinin uygulanabileceği çok sayıda karaciğer hastalığı vardır. Bunlardan bazıları ender görülen hastalıklardır; bazıları da sık rastlanan ve nakilden önce iyi değerlendirilmesi gereken rahatsızlıklardır.
Bu bölümde ve sonraki bölümlerde örnek olarak şu hastalıklar ele alınacaktır:
• Birincil karaciğer tümörleri ;
• Kronik ve safra kanallarını tıkayan karaciğer hastalıkları;
• Kronik hepatitler ve erişkinlerdeki sirozlar;
• Öldürücü hepatit;
• Çocukluk çağında görülen karaciğer hastalıkları.