tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Nakle Bağlı Geç Komplikasyonlar

Son kullanma tarihi geçmiş kan veril­mesine ya da klinik belirti vermeyen kan grupları uyumsuzluğuna bağlı ola­rak kan naklinden günler sonra da ya­vaş yavaş gelişen bir hemoliz ortaya çı­kabilir. Bu durumda hastada hafif sarı­lık görülür.

Serum hepatiti (ve berabe­rinde hepatit antijeninin müspet bulunması) son zamanlarda hastalara verile­cek kanın önceden hepatit antijenleri açısından incelenmesi nedeniyle çok ender görülmektedir. Kan naklinden kı­sa bir süre sonra ateşin ortaya çıkması aslında çok ender de olsa vericiden alı­cıya bir sıtma etkeninin bulaşmış olabi­leceğini akla getirmelidir. Vericilerden alınan kanın frengi testlerinden geçi­rilmesi ve soğuk ortamlarda saklanması nedeniyle frengi etkeninin bulaşması çok enderdir.

Bazen hasta, vericinin kanındaki alerji eğilimini geçici olarak alabilir ya da nakil için kullanılan damarda ender olmayan bir sıklıkta flebit (toplardamar iltihabı) oluşur. Bu durumlar genellikle ilaç tedavisiyle kolayca giderilir.

Geç ortaya çıkan bir başka ender komplikasyon da hemokromatozdur. Bu durum yalnızca hastaya kısa süre içinde birkaç kan nakli yapıldığında or­taya çıkar ve nakledilen kanla birlikte vücuda gereğinden fazla giren demirin çeşitli organlarda çökmesiyle belirti vermeye başlar. Bu demir özellikle ka­raciğer ve deride birikir. Normalde 1 İt kan 500 mg demir içerir. Dolayısıyla 10 İt kan nakli yapılmış bir hasta 5.000 mg demir alır ve bu demirin ancak 3.600 gr’lik bölümünü atabilir.

Hemokromatoz kan naklinden yıllar sonra da ortaya çıkabilir ve özellikle üç belirti verir:

Karaciğerin bazen belirgin boyutlara varacak biçimde büyümesi, deri renginin koyulaşması ve pankreas­ta demir birikmesine bağlı olarak insülin salgılama mekanizmasının bozulma­sıyla şeker hastalığının ortaya çıkması.

Geç dönemde oluşan kan nakli komplikasyonları

• Hemolitİk (alyuvar yıkımına bağh)
– Rh grup uyuşmazlığı
– Öbür kan grubu uyuşmazlıkları
– Bayat kan

• Enfeksiyonlar
– Hepatit
– Sitomegalovirüs
Sıtma ve öbür parazitler
– Frengi (ender)

• Alerjik; ürtiker ve astım
– Serum ile antikorların edilgin olarak vericiden alıcıya geçmesi

• Tromboflebit (toplardamarda pıhtı ve iltihap)
• Hemosideroz (demir yüklenmesi)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular