Şişmanlıkta Tiroid Hormonları ve İyotlu Proteinler
• Tiroit hormonları ve iyotlu proteinler – Tiroit hormonları eskiden beri normal kişilerde metabolizma sürecini hızlandırarak zayıflamayı sağlayacak bir araç olarak görülmektedir. Oysa bu hormonların kullanımı çok Önemli sorunlar yaratabilir.
– Tiroit hormonları düşük dozda verildiğinde beklenen etkiyi yaratmaz. Yalnızca kanda organizmanın ürettiği tiroit hormonlarının yerini alarak tiroit bezini dinlenmeye yönetirler. Böylece daha önce var olmayan bir tiroit bezi yetmezliğine yol açarlar.
– Hekime danışmadan alınacak yüksek dozlar metabolizmayı hızlandırarak belirli bir zayıflama sağlarken vücutta çok önemli dengesizliklere de yol açar. Her şeyden önce bu zayıflama kısmen hücre dışı sıvıya bağlıdır ve öncelikle kas kütlesinden kaynaklanır. Yağ kütlesinde ise bir değişiklik olmaz. Protein yıkımının aşın boyuta varması nedeniyle idrarda azot miktarı artar ve idrar yoluyla, aşırı miktarda potasyum kaybedilir.
Tiroit hormonlarından tiroksin ise çevre dokularda, kalp, karaciğer ve iskelet kaslarında glikoz kullanımını artırır.
Gereksinimi karşılamak için vücutta daha çok açığa çıkan şeker kan şekerini yükseltir ve idrarda şeker görülmesine yol açar. Aynı zamanda glikozun fart glüsit kaynaklarından oluşmasını kolaylaştırır. Daha da kötüsü insülinin yıkımını hızlandırır, yani şeker hastalığını ağırlaştırır.
Yüksek tiroksin dozları koroner damarlarda bozukluklara ve bunun sonucunda ilaca bağlı tireotoksikoza (Basedow hastalığı) yol açar. Hastalıkla birlikte kalp atım hızında artış, hal, titreme, görme bozuklukları ve sinirlilik hali ortaya çıkar. Bu bozukluklar bazen geriye dönülemez boyuta varır ve hatta ölüme yol açabilir.
Tiroit hormonları klinik ve biyolojik bakımdan normal olan şişmanlarda kesinlikle yararsız ve tehlikelidir.
Bununla birlikte kesin olarak belirlenmiş bazı özel olgularda ve tiroit “tembel olan” kişilerde, tedaviye yar dımcı olmak amacıyla, hekiminin belirlediği dozlarda tiroit hormonları verilerek zayıflatma başlatılabilir.
Genellikle ender olarak karşılaşılan bu olgular dışında, tiroit hormonlarının şişmanlık tedavisinde hiçbir yeri yoktur.