Haşarat İlaçları
Ev zararlıları ile tarımda bitkilere dadanan parazitleri öldürmek için kullanılan bazı ilaçlara haşarat ilacı veya insektisid denir. Evde sinek, sivrisinek, bit, pire, kene, hamamböceği, örümcek, karınca, güve, tatarcık, tahtakurusu gibi zararlılara karşı kullanılan ilaçlardan en tanınmışı olan DDT (Difenil diklor trikloretan) ilk kez İkinci Dünya Savaşında yaygın olarak, kullanılmaya başlanmıştır. İnsanları rahatsız eden ve çeşitli hastalıkları bulaştıran parazitlere olduğu kadar tarım alanında bitkilerin gelişmesine veya iyi ürün vermelerine engel elan böceklere karşı da DDT kullanılmıştır. DDT (Kcrcide) den başka Diazinon (Bazi-non), Dichlorvas (Vapona), Malathion vb birçok tarım koruma ilacı bulunmaktadır.
Doğadaki tabii dengeyi bozmak suretiyle çevre kirlenmesine olumsuz etki gösterdiğinden DDT’nin kullanılması son zamanlarda sınırlandırılmıştır.
Klorlu karbonhidratlar ve organofosfataz-lar denen bu tür ilaçlar yanlışlıkla alındığında insanda gözyaşı, karın ağrısı, kramp, titreme gibi zehirlenme belirtileri gösterirler. Biraz fazla alındığında koma ile ölüme bile neden olduklarından, haşarat ilaçları çek dikkatli kullanılmalıdır. Zehirlenme belirtilerine karşı derhal atropin sülfat ve bu meddelerin antidotu olan ilaçlar enjekte edilmelidir.