Antibiyotik Kullanımında Hatalar Uyulması Gereken Kurallar
KAÇINILMASI GEREKEN HATALAR
• Uygun olmayan doz ve uygun olmayan tedavi süresi Antimikrobik tedavide en sık yapılan hatalardır. Ayrıca söz konusu ilaçlar virüs enfeksiyonlarının tedavisinde, bazen de yalnızca ateş düşürme amacıyla sorumsuzca kullanılmaktadır. Bir antibiyotiğin aşırı dozu her zaman toksik kabul edilebilir. Ama ağır sistemik enfeksiyonlarda seçilen ilacın emilim, dağılım, dönüşüm ve atılımını etkileyen bütün etmenleri göz önüne alarak tam doz, yani hafif enfeksiyonlara göre daha yüksek doz verilir. Enfeksiyonun yinelemesini önlemek için uygun dozla tedaviye yeterli bir süre devam edilmelidir.
• Başka ilaçlarla etkileşim. Antibiyotiklerin başka ilaçlarla genellikle pek çok ve karmaşık etkileşimleri vardır. En yüksek tedavi etkisini en az yan etkiyle elde etmek için bu durumu göz önüne almak gerekir.
UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Antibiyotik tedavisinde uyulması gereken bazı kurallar vardır.
a) Öncelikle hastalık durumunun, kullanılacak antibiyotikten etkilenen bir mikroorganizmaya bağlı olup olmadığı saptanmalıdır. Sözgelimi virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanmalım yararı yoktur.
b) Enfeksiyonun antibiyotiklerden etkilenen bir mikroorganizmaya bağlı olduğu belirlenince, hangi mikrobun enfeksiyona neden olduğu ve bu mikroorganizmaya karşı hangi antibiyotiğin seçileceği belirlenmelidir. Ama antimikrobik tedaviye başlamadan önce, seçilen tedaviyi doğrularnak ya da değiştirmek için uygun bakteriyolojik incelemeler mutlaka yapılmalıdır. Bu amaçla balgam, ağız-yutak salgıları ve idrar Örnekleri alınmalıdır.
c) Antibiyotik tedavisinde uygun ilacın, dozun ve sürenin seçimi hekime bırakılmalıdır. Bu önlemler uygun olmayan tedavilerden uzak kalmayı sağlayacak, aynı zamanda mikroorganizmalarda bu ilaçlara karşı direnç gelişmesini önleyecektir. Direnç gelişimi önemli bir konudur. Çünkü direnç ortaya çıktığında, antibiyotikler ağır enfeksiyon durumlarında etkisiz kalır.