Korunma Yöntemi
Sertleşen kamışı kaplayan bir tür kılıf olan prezervatif ersuyundaki spermlerin dölyoluna geçmesine engel olur.
İngiltere kralı II. Charles’ın gayri meşru çocukların sayısını azaltmaya çalışan hekimi Condom tarafından bulunduğu söylenirse de, ilk kez ne zaman kullanıldığı bilinmemektedir. Eski Mısır resimlerinde prezervatifli erkek figürleri saptanmıştır. İtalyan anatomi bilgim Gabriel Falloppio, 1564’te prezervatifin, zührevi hastalıkların önlenmesi için kullanılacağını belirtmiştir. Casanova’mn anılarında da belirtildiği gibi prezervatif cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklardan korunma amacıyla kullanılıyordu. Bu uygulama, prezervatifin daha çok yasadışı ilişkileri çağrıştırmasına yol açmış, aile planlamasındaki kullanımını kısıtlamıştır.
Prezervatif, son yıllarda kadın hareketi, üretici firmaların propagandası ve AİDS korkusu nedeniyle yeniden gündeme gelmiştir. Kesin veriler bulunmasa da, yaklaşık 20 milyon çiftin bu yöntemi kullandığı sanılmaktadır. 1800’lerin ortalarına kadar prezervatifler bağırsak gibi hayvansal kökenli zarsı dokulardan üretiliyordu; daha sonra lastik kullanılmaya başladı.
Yöntemin Özellikleri:
• Güvenilir bir doğum kontrol yöntemidir;
• ucuzdur;
• tıbbi kontrol gerektirmez;
• yan etkileri yoktur, herhangi bir rahatsızlığa yol açmaz;
• cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklardan korunma sağlar.
Prezervatif türleri: Değişik biçimleri ve boyları olmasına karşın, bu değişiklikler etkisini ve kullanım özelliklerini etkilemez.
Kalite kontrolü: Genellikle üretici firma tarafından, kullanım sırasında yırtılabilecek kusurlu bölgeleri belirlemek üzere yapılır.
Gebeliği önleyici etkisi: Kuramsal olarak etkisi yüzde 100’dür; daha çok kullanıcı hatalarından kaynaklanan aksaklıklar olabilir. Bu duruma genellikle boşalmadan önce dışarı akan ersuyu neden olur. Başarısızlıklar çok ender olarak üretim hatalarına da bağlı olabilir. Bununla birlikte prezervatif bu konuda eğitim görmemiş toplumlarda bile, öteki yöntemlerden daha etkili sayılmaktadır.
Kullanım önerileri:
• Beklenmedik bir zamanda cinsel ilişkiye girme olasılığı varsa ve sürekli kullanılan bir yöntem yoksa her zaman prezervatif taşınmalıdır;
• prezervatif kamış dölyoluna girmeden önce takılmalıdır;
• prezervatifi yırtmamak için dikkatli tutmak gerekir;
• prezervatif kaygan değilse ve dölyolu da kuruysa, sürtünmenin yırtılmaya neden olmaması için gebelik önleyici krem ya da jelatin kullanarak kayganlaştırılmalıdır;
• prezervatifin kayarak dölyolunda kalmasını ya da ersuyumın dışan akmasını önlemek için, kamış henüz sertken dışarı çekilmelidir.