Bitkisel Yağlar
Bitkisel yağlar oda sıcaklığında genellikle sıvı halde bulunan ve gliserit denen organik bileşikler grubunda yer alan maddelerdir. Bütün bitkilerin tohum ve/ya da meyvelerinde değişen oranlarda yağ bulunur. Bunların pek azı yağ elde edilmesinde kullanılır. Yağ üretiminde kullanılan başlıca bitkiler yerfıstığı, soya, ayçiçeği, mısır, zeytin ve palmiyedir.
Yağlı tohumların genellikle yağdan bütünüyle yoksun kabuğu ile içinde embriyonu saran yağlı bir iç dokusu vardır. Zeytinde olduğu gibi bazı bitkilerin meyvesi içerdiği tohum yani çekirdeği gibi yağlıdır. Kakao ise çekirdeğinden katı yağ elde edilen az sayıda bitki arasında yer alır.
Zeytinyağı elde edilirken etli meyve bölümünün yanı sıra çekirdek de aynı işlemden geçirilebilir. Bazı meyvelerin ise çekirdek ve etli bölümü ayrı özellikte yağlar içerdiğinden et ve çekirdek birbirinden ayrıldıktan sonra ayrı ayrı işlenerek yağ elde edilir. Palmiye meyvesi bunun tipik bir örneğidir. Palmiye meyvesinin eti ve çekirdeğinden elde edilen yağlar çok farklı özellikler taşır. Yağlı meyvelerin önemli özelliklerinden biri de kolayca bozulabilmeleridir. Meyvenin yapısındaki lipaz adlı enzim yağı parçalayıcı etki gösterir ve zamanla meyvenin içinde, yağın bir parçalanma ürünü olarak önemli miktarlarda su birikir.
Eskiden gıda olarak kullanılmayan bazı yağlar günümüzde önemli ölçüde tüketime sunulmaktadır. Geliştirilen saflaştırma ve arıtma yöntemleri sayesinde bitki yağındaki hoş olmayan, kokulu, acı ya da beslenmeye uygun olmayan maddeler uzaklaştınlmakta, böylece yenebilir nitelikte yağlar elde edilmektedir.
Birçok ülkede tüketici, aralarındaki ayrımı pek fark etmeden yağ kullanmaktadır. Zeytinin ezilmesiyle elde edilen zeytinyağı kendine özgü tadı koruyacak biçimde tüketiciye sunulmakta, öbür ülkelerden farklı olarak Akdeniz ülkelerinin mutfaklarında vazgeçilmez bir özellik taşımaktadır.
Gerçekten dünyanın başka bölgelerinde zeytinyağı az tanınmasına karşılık Akdeniz ülkelerinde bitkisel yağ tüketiminin yarıyı aşan bölümünü zeytinyağı oluşturabilmektedir. Ama zeytinyağı fiyat artışlanndan en çok etkilenen ürünler arasında yer almaktadır. Bu durum Özellikle ilk sıkma işleminden sonra hemen satışa sunulan ekstra saf zeytinyağı için geçerlidir.
Yemeklik bitkisel yağlarının özellikleri – Tüketiciler genellikle yağın besleyici ve kimyasal özelliklerini dikkate almadan, yalnızca fiyatına bakarak piyasada bol bulunan yağlardan birini seçerler. Daha önce de değinildiği gibi, yağlar birbirinden farklıdır ve ayrı kökenden gelen bir yağ bile bitkinin yetiştiği iklim, toprak özellikleri ve arıtma yöntemlerine göre değişik özellikler kazanabilir. Bu nedenle iyi bir seçim yapabilmek için piyasada bulunan farklı yağların özellikleri iyi bilinmelidir. izleyen bölümde çeşitli yağlara ilişkin önemli bilgilere yer verilmiştir.
Akdeniz’e kıyısı olan Avrupa ülkelerinde zeytinyağı kullanma alışkanlığı nedeniyle tüketilen yağın yüzde 80’ini sıvı yağlar oluşturur. Türkiye’de Özellikle fiyatının daha düşük olması nedeniyle ayçiçekyağı (çiçekyağı) geniş bir kullanım alam bulmuş, mısırözüyağı ve soyayağı gibi öbür bitkisel yağların da kullanımı artmıştır. Zeytin üretiminde yıllara göre önemli değişiklikler görülmekte, aynca son ürün aşamasına değin yapılan işlemlerin niteliğine bağlı olarak ortaya çıkan fiyat dalgalanmaları tüketiciyi kararsızlığa düşürmektedir. Ayçiçeğinin yıllık bitki olması üretimin daha düzenli yürütülmesini sağlamaktadır. Oysa zeytin ağacı meyve verecek olgunluğa erişene değin yıllar geçmekte, her ağacın verdiği ürün yıldan yıla artıp azalmaktadır. Sonuçta daha kararlı ve düşük fiyatlarla satılan bitkisel yağlar bu Özellikleriyle tüketicinin eğilimini önemli ölçüde belirlemektedir.