Fare Isırığı
Fare ya da kedi, köpek, sincap, domuz gibi hayvanların ısırması ile meydana gelen hastalığa fare ısırığı humması denir. Hastlık, ateş, kırıklık ve lenfanjit gibi belirtitere neden olan ısırık yarası biçiminde başlar. Sinir bozukluklarına, kırıklığa ve eklem ağrılarına da neden olur. Basil veya spiral şeklindeki bakteriler farelerin boğazında ve burnunda yerleşmişlerdir. Bu anlara zarar vermez ama insan vücuduna geçtiğinde ateşli hastalıklara yol açarlar.Fare hummasına dünyanın her tarafında rastlanır. Bebeklerde ve çocuklarda görülür.Bu ateşli hastalığın bir başka çeşidine Sodoku veya Haverhiii humması da denir. Bu hastalık ilk kez Massaahusetts, Haver î-fiS’de ortaya çıktığı için bu ad verilmiştir. 3u hastalık fare ısırmasıyla geçebileceği gibi mikrobun bulaştığı yiyecek maddeleri le de geçebilir.
Fare humması hastalığının kuluçka devresi 5-21 gün arasında değişir. Hastalık başladıktan sonra zaman zaman ateş yükselir. Ciltte kaşıntı başlar, daha sonra yara (şankr) çıkar. Haverhiii hummasının kuluçka devri ise daha kısa, 1-3 gündür. Fare humması gibi, ateş bir gidip bir gelmez. Eklemler zarar görür ama ciltte kaşıntı beiirse de çok hafif seyreder.
Fare humması penisilin, streptomisin ya da tetrasiklin gibi antibiyotiklerle tedavi edilir. Baş ağrısını ve kırıklığı gidermek için ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Erken teşhis konup etkili tedavi uygulandığında iyileşme hızlı ve kesindir. Fare tarafından ışınlan kişi hemen bir hekime görünmelidir. Yaranın derin olması halinde tetanoza karşı koruyucu aşı yapılmalıdır.